Kıbrıs'ta çözüm süreci tıkandı

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının Enosis referandumunu anma kararı almasını eleştirdi. Akıncı bu konu çözülene dek tek gündem maddesinin bu olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’nin Enosis referandumunu (Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması amacıyla 1950 yılında gerçekleştirilen ve sadece Kıbrıslı Rumların katıldıkları referandum) anma kararını sert bir dille eleştirdi.

Akıncı, Rum tarafınca, eğer bir adım atılmayacaksa, müzakerenin anlamı kalmayacağını söyledi. Rum gençlere Enosis anlayışının aşılanmasının müzakereler için büyük bir darbe olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum meclisi kararını düzeltmezse perşembe günkü liderler görüşmesinin tek gündem maddesinin bu olacağını söyledi.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ı kabulünün ardından konuşan Akıncı liderler görüşmesine ilişkin olarak, "Bu toplantıya giderim, ama bu toplantıda konu yalnız bu olur. Başka bir şey konuşulmaz. Bu konuda artık bir karar vermeleri gerektiğini yüz yüze söylerim. Gidip de orda başka türlü bir müzakerenin yapılmasının bir anlamı kalmaz eğer hiçbir adım atılmayacaksa..." dedi.

KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber de, Kıbrıs sorununu çözme çabaları sürerken Enosis’in Rum tarafınca gündeme getirilmesini, BM nezdinde şiddetle kınayarak, telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açabilecek bu tarihi yanlıştan geri adım atılması konusunda BM tarafından derhal girişim başlatılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir