Kırgizistan ve Kanada 'Kumtor' için anlaşmaya vardı

Kırgız-Kanada ortak yatırımı "Kumtor" Altın Şirketi arasında varılan yeni anlaşma onaylandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BİŞKEK -  Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, hükümet ve Kırgız-Kanada ortak yatırımı "Kumtor" Altın Şirketi arasında varılan yeni anlaşmayı onayladı.

Başbakan İgor Çudinov'un hükümetinin 24 Nisan tarihinde, ülkenin en büyük yabancı yatırımcısı Kanada'nın "Centtera Gold Company" ile "Kumtor Gold Company", Kanada'nın "CAMECO Corparation", "Kumtor Operayting Company", halka kapalı şirketleriyle imzaladığı yeni anlaşma parlamento tarafından onaylanmıştı.

Anlaşmaya göre, Kırgızistan hükümeti, sahip olduğu hisse senedini yüzde 15,66 oranından yüzde 33,9'a (hisse senedi değeri 77 milyon 300 binden fazla) çıkarıyor.

Ayrıca yeni şartnameye göre, altın şirketi, yüzde 18 gelir vergisinden yüzde 4'ünü yeni altın arama çalışmalarında ve rezervlerin korunmasına yönelik kullanacak.

Şirket, gelirinin yüzde 13'ünü devlet bütçesine verecek. Buna göre, bu yıl bütçeye 22 milyon 442 bin dolar sağlanacak. Hükümet, bunun yüzde 1 oranının, Issık Göl Eyaleti'nin kalkınmasında kullanacak. Kumtor altın şirketi diğer vergileri de ödemeye devam edecek.

Şirket yine bu yıl, çevreye verdiği zarardan dolayı 310 bin dolar ödeyecek. Centtera Gold Company Yönetim Kurulu Üyeliğine iki Kırgızistan vatandaşı alınacak.

Kumtor Altın işletme şirketine ortak olan Kırgızistan'ın ayrıca, Moğolistan ile ABD'nin Nevada kentindeki altın işletmelerine de ortak olacak.

Kanadalı Kumtor Şirketi'nin yurt dışındaki bir fon hesabındaki 5 milyon dolarlık bir tutarın Kırgız bankasında tutacak.