Kırgızistan'da 3 gün yas ilan edildi

Kırgızistan'ın güneyinde çıkan çatışmalarda 189 kişi hayatını kaybetti. 1910 kişi yaralandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OŞ- Kırgızistan'da 3 günlük yas ilan edildi. Hükümetten yapılan açıklamada, geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva'nın, ölenlerin anısına bugünden itibaren üç günlük ulusal yas ilan edilmesine ilişkin kararı onayladığı belirtildi.

Bölgedeki kaynaklar, güvenlik güçlerinin düzeni kurmak için mücadele ettiği güneydeki Oş kentinde gece boyunca ağır silah seslerinin duyulduğunu söyledi.

Bu arada Kırgızlarla çatışmalara rağmen Oş kentinde kalan birkaç Özbek aile üyesinden biri, iki çocuk annesi bir kadının Kırgız ordusu tarafından evlerine yapılan topçu atışında şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu öldüğünü söyledi.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, etnik çatışmalarda ölenlerini sayısı 189'a yükseldi, yaralananların sayısı ise 1910'u buldu.

Bazı gözlemciler ise ölü ve yaralı sayısının açıklanan resmi verilerden daha yüksek olduğunu bildiriyor.

Oş'da mahuse kalan 5 Türk Bişkek'e döndü

Kırgızistan'da çatışmaların yaşandığı Oş kentinde mahsur kalan 5 Türk tır şoförü, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinin çabaları sonucu başkente ulaştı.

Kırgızistan'ın yerel makamlarınca kaldıkları TIR garajından alınarak, kargo uçağıyla Bişkek'e gönderilen Doğan Çelik, Ahmet Yıldırım, Abdüssamet Altın, Felemez Adanır, Mehmet Gök adlı TIR şoförleri Türk büyükelçiliğine geldiler.

Büyükelçiliğin önünde basın mensuplarına başlarından geçen olayları anlatan şoförlerden Ahmet Yıldırım, çatışmalar sırasında Kırgızlarla Özbekler arasında kaldıklarını söyledi. Yıldırım, "Yükümüzü boşaltmış garajda beklerken birden olaylar patladı. Barikat kurmak için bizim araçların dorselerini kullandılar" diye konuştu.

Araçlarının ağır hasar gördüğünü belirten Yıldırım, çatışmalar esnasında araçlarını halka teslim etmek zorunda kaldıklarını ve dorselerin barikat kurulması için kullanıldığını aktararak, dorselerin daha sonra olaylara müdahale eden güvenlik güçlerinin panzerleri tarafından ezildiğini söyledi.

Dorselerinin kullanılamaz hahle geldiğini anlatan Doğan Çelik ise dorselerin bölge halkı tarafından zorla alındığını belirterek, "Silah zoruyla kendi elimizle bıraktık" dedi.

Çelik, dorseleri ellerinden alınan çekicileri de bölgede yaşayan Ahıska Türklerine bıraktıklarını söyledi.

Türk TIR şoförlerin bu akşam ya da yarın Türkiye'ye dönecekleri bildirildi.

Ceylan Otunbayeva ile görüştü

Türkiye'nin Kırgızistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Kırgızistan'da geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva ile görüştü.

Ceylan ve beraberindeki heyetin Otunbayeva ile görüşmesinde bir açıklama yapılmadı. Görüşmede, Kırgızistan'da yaşanan son durum ve Türkiye-Kırgızistan ikili ilişkilerinin ele alındığı öğrenildi.

Büyükelçi Ceylan'ın Başbakan Otunbayeva ile görüşmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Almazbek Atanbayev ve Savunma Bakanı Birinci Yardımcısı Kubaniçbek Orozbayev ile görüşmesi bekleniyor.

Ceylan ve beraberindeki heyet, 18 Hazirana kadar sürecek ziyaret çerçevesinde çeşitli temaslarda bulunacak.

Kırgızistan'ın güneyinde 11 Haziran gecesi Kırgız ve Özbek gençleri arasında henüz belirlenemeyen bir sebeple çıkan kavganın etnik çatışmalara dönüşmesi sonucu 176 kişi öldü, 1800 kişi yaralandı.

"Trajedi felakete dönüşmesin"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Antonio Guterres, Kırgızistan ve Özbekistan'ın komşuları ile uluslararası topluma, etnik çatışmaların yarattığı trajik olayların felakete dönüşmemesi için yardım çağrısında bulundu.

İki günlük ziyaret için Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Guterres Alman Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, ''Kırgızlarla Özbek etnik azınlık arasında olan bitenler zaten bir trajedi, bunun felakete dönüşmemesi gerek. Kesinlikle barışçı bir çözüm bulmak lazım. Komşu ülkeler ve uluslararası toplum, geçici Kırgız hükümetine barış ve istikrarı yeniden tesis etmekte yardım için elinden geleni yapmalı. Umarım yaparlar'' ifadesini kullandı.

Uluslararası askeri desteğe sıcak baktığını belirten Guterres, ''Kırgızistan'daki geçici hükümet böyle bir varlık için talepte bulundu. Bu da Kırgız yetkililerin barışı tesis edecek durumda olmadıklarını kabul ettiklerini gösteriyor. Uluslararası bir barış gücü yararlı olur'' diye konuştu.

Özbekistan'a mültecileri karşılamada yardım etmek için BMMYK'nın hava köprüsü oluşturacağını da ifade eden Guterres, ulaşımdaki zorluklara rağmen Kırgızistan'daki halkı da gıda ve teçhizat bakımından desteklemek istediklerini kaydetti.

Kırgızistan'ın güneyindeki olaylar yüzünden yaklaşık 80 bin kişinin kaçtığı Özbekistan'daki hükümetle irtibatta olduklarını söyleyen Guterres, uluslararası toplumun şiddetin kökünü kazımak ve Kırgızistan'daki sorunlara siyasi çözüm bulmaya imkan sağlayan koşulları oluşturmak için elinden geleni yapması gerektiğine inandığını sözlerine ekledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir