Kırgızistan'da ordu ve polis yeni hükümette
Kırgızistan'ın devrik Devlet Başkanı ordu ve polisin geçici hükümetin eline geçtiğini doğruladı.
BİŞKEK - Kırgızistan'ın devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, ordu ve polis güçlerinin, muhalefet tarafından kurulan geçici hükümetin kontrolüne geçtiğini kabul etti.
Bakiyev, Kırgız 24kg ajansı tarafından yayımlanan açıklamasında, "Maalesef ordu ve güvenlik güçleri yeni yönetimin emri altında, bunlar düzeni sağlayamazlar. Ben Kırgızistan'ın devlet başkanı olarak, şu anda ülkedeki duruma etki etmek için her türlü imkandan yoksunum. Dün yaşanan trajik olaylarda benim hatam varsa sorumluluktan kaçmayacağım. Devlet Başkanı dokunulmazlığına saklanmayacağım" dedi.
Bakiyev, Kırgızistan'ın bir insani felaketin eşiğinde olduğunu belirterek, uluslararası topluma yardım çağrısı yaptı.
Bakiyev, "Uluslararası toplumu özellikle Kırgızistan'daki kritik duruma dikkat etmeye çağırıyorum. Kırgızistan bir insani felaketin eşiğinde" dedi.
Bişkek'teki olayların ardından kenti terk eden Bakiyev, Rus radyosu Moskova'nın Yankısı'na verdiği demeçte de ülkenin güneyinde olduğunu ve buradan ayrılmaya niyeti bulunmadığını söyledi.
Bu arada, Calalabad eyaletine geçici hükümet tarafından atanan vali, Bakiyev'in burada olmadığını belirterek, devrik devlet başkanının nerede olduğunu bilmediklerini kaydetti.
Geçici hükümet Rusya'nın desteğini istiyor
Kırgızistan'daki geçici hükümetin başkanı olan muhalefet lideri Roza Otunbayeva, Rusya'yı "kilit öneme sahip stratejik ortak" olarak gördüklerini, bu ülkeden mali ve stratejik destek istediklerini bildirdi.
Otunbayeva, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "Rusya ile ebedi bir dostluğumuz var. Rusya bizim kilit öneme sahip ortağımız" dedi.
Kendilerine yardım açısından Rusya'ya güvendiklerini kaydeden Otunbayeva, "Hem mali, hem de stratejik desteğe ihtiyacımız var. Rus hükümetinden halihazırda yardım istedik" dedi.
Rusya, Kırgızistan'daki ABD üssünün kapatılmasını istiyor
Üst düzey bir Rus yetkili, Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in bu ülkedeki ABD üssünü kapatma sözünü yerine getirmediğini ve Moskova yönetiminin yeni Kırgız liderlerinden bunu yapmalarını isteyeceğini söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen Rus yetkili, Prag'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da tek bir üssün olması gerektiğini, bunun da Rus üssü olacağını belirterek, "Bakiyev, Amerikan üssünün kaldırılmasına ilişkin sözünü yerine getirmedi" diye konuştu.
ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, bugün Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da nükleer silahların azaltılmasını öngören yeni START anlaşmasını imzalamıştı.
ABD: Kırgızistan konusunda Rusya ile işbirliği içinde olacağız
Amerikalı ve Rus yetkililerin, Kırgızistan'daki gelişmelere ilişkin ortak bir tutum takınmak için müzakerelerde bulundukları bildirildi.
ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da bulunan diplomatik heyetlerin, ortak tutum üzerinde çalıştıkları bildirildi.
Amerikalı yetkililer, Obama ve Medvedev'in Kırgızistan konusunu, START antlaşmasını imzalamadan önce görüştüklerini belirttiler. Ancak bu görüşmede, "Kırgızistan'daki ABD üssünün kapatılması ihtimali" ile ilgili bir konunun ele alınmadığı kaydedildi.
Obama'nın Rusya ile ilişkilerden sorumlu danışmanı Michael McFaul, bu konuda ortak bir açıklama yapılıp yapılmayacağının da Rus tarafıyla değerlendirilmekte olduğunu ifade etti.
Kırgızistan'da yönetimin kimin elinde olduğunun belli olmadığını belirten bir yetkili, "Durumu değerlendirmeyi sürdürüyoruz" dedi. Yetkili, ABD'nin tutumunun, iktidarı ele geçirebilecek olan muhalefetin "demokratik bir yönetim" kurup kurmamasına da bağlı olacağını kaydetti.
Amerikalı yetkililer, Kırgızistan'daki gelişmeleri, "Rusya yanlısı darbe" olarak değerlendirmediklerini, gelişmelerin bir "Amerikan karşıtı darbe" de olmadığını belirttiler.
Rehin tutulan eski bakanın yakınları trafiği kapattı
Kırgızistan'da önceki gün Talas kentine göstericileri sakinleştirmek için giden İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev'in göstericiler tarafından feci şekilde dövülmesinin ardından rehin alınmasından sonra, yakınları Bişkek-Oş kara yolunu trafiğe kapattı.
Yetkililer, ülkenin kuzeyini güneyine bağlayan Calalabad eyaletinden geçen Bişkek-Oş kara yolunda barikat kuran kişilerin, Kongantiyev'in serbest bırakılmasını istediklerini belirttiler.
Kongantiyev, iki gün aradan sonra ilk kez bugün bir televizyon kanalında gösterildi. Kongantiyev'in çok ağır yaralı, bitkin ve yüzünde şişlikler olduğu görülürken, "Ben Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in emrinde olan bir kişiydim" diye konuştu.
Bu arada, Akipress Haber Ajansına göre Rusya, Bişkek yakınlarında bulunan Kant kentindeki askeri hava üssünün güvenliğini sağlamak amacıyla 150 kişilik bir komando ekibini gönderdi.
Öte yandan, Amerikalı askeri yetkililer, Kırgızistan'daki Amerikan üssünden Afganistan'daki Amerikan askerlerine ikmalin bu ülkedeki karışıklıktan fazla etkilenmediğini belirttiler.
Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, Afganistan'daki askeri operasyonlar için kilit konumdaki Bişkek'in Manas havaalanından yapılan askeri seferlerin sınırlı olmasına karşın Afganistan'daki güçlere cephane, erzak ve diğer ikmal desteğinin sürdüğünü söyledi.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi de başkentteki şiddetli çatışmaların ardından hastanelerin kan ve tıbbi malzeme sıkıntısı çektiğini bildirdi.
Dükkan sahipleri göstericilere ateş açtı
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dükkan sahiplerinin yağmacıların üzerine ateş açması sonucu bir kişinin öldüğü bildirildi.
Bişkek'te karanlığın çökmesiyle panik havası başlarken, kentin dört bir tarafında polis ve dükkan sahipleri zaman zaman yağmacılarla çatışıyor ve aralıklarla otomatik silah sesleri duyuluyor.
Başkentin merkezindeki dükkan, kafe ve eğlence merkezleri ile devlet kurumlarının yanı sıra şehir dışındaki ilçelerde yağmalama olayları olduğu ifade ediliyor.
Görgü tanıkları, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in yağmalanarak ateşe verilen evine komşu evlerin de yağmacıların hedefi haline geldiğini ve yağmacıların girdiği bir müstakil evin sahibini öldürdüğünü söylediler.
Geçici hükümetin İçişleri Bakanı Bolot Şerniyazov'un yağmacıların vurulması emrini vermesinden birkaç dakika sonra başkent polisinin harekete geçtiği belirtiliyor.
Başkentte çok sayıda yağmacı, halen ara sokaklarda evlerin ve araçların camlarını taşlıyor. Yağmacılardan bir grubun da merkezdeki Oş pazarını yağmalamaya çalıştığı bildiriliyor.
Sağlık Bakanlığı: Olaylarda 75 kişi öldü
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dün polis ile göstericiler arasında 12 saat süren çatışmalarda ölenlerin sayısının 75 olduğu bildirildi.
Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, dünkü olaylarda 75 kişi öldü, yaralı sayısı ise 320 dolayında tespit edildi.
Yaralılardan bazılarının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade eden yetkililer, vatandaşların kan bağışı için sağlık merkezlerine akın ettiğini söylediler.
Bişkek'teki Amerikan askeri hava üssü de başkentteki polikliniklere tıbbi malzeme ve ilaç yardımında bulundu.
Kırgızistan'ın Talas kentinde polis ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmaların ardından ve Bişkek'te muhalefet liderlerinin gözaltına alınmasını protesto için kuzeydeki kentlerden Bişkek'e yürüyen muhalefet taraftarları 8 saat süren kanlı çatışmanın ardından iktidarı devirmişti.
Henüz istifa etmeyen Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, memleketi Calalabad kentinde bulunuyor. Bakiyev, istifa etmek için bir neden görmediğini açıklamıştı.
Başkentte kurulan geçici hükümetin üyeleri, ülkenin tamamını kontrol ettiklerini ve çok kısa sürede başkent ve civardaki kentlerde yağma olaylarına son verileceğini belirtmişti.
Geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva, geçici hükümetin 6 ay süreyle görev yapacağını, durumu kontrol altına alma güçlerinin olduğunu söylemişti.
İçişleri Bakanı Bolot Şerniyazov da polise yağmacıları vurması emrini vermişti.