Kırgızistan'ın güneyinde motorin ihtiyacı

Batken, Celalabad ve Oş eyaletlerinde hasat mevsiminin gelmesiyle motorin krizinin yaklaştığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK - Özbekistan'ın 3 ay önce doğalgaz akışını kestiği Kırgızistan'ın güneyindeki Batken, Celalabad ve Oş eyaletlerinde hasat mevsiminin gelmesiyle şimdi de motorin krizinin yaklaştığı bildirildi.

Ülkede akaryakıt taşımacılığı yapan Tanker Sahipleri Birliği İcra Müdürü Ulan Kulov, düzenlediği basın toplantıda, ülkenin güney eyaletlerinde hasat mevsiminin gelmesiyle 3-4 günlük motorin stoğunun kaldığını savundu. Kulov, motorinin, 2013 yılına kadar Rusya'dan Kırgızistan'a Özbekistan'ın üzerinden demiryoluyla geldiğini ancak bu yılın başında Özbekistan'ın Rusya'dan Kırgızistan'a motorin taşıyan tanker vagonların geçişini önce sınırlandığını daha sonra tamamen yasakladığını hatırlattı.

Kulov, Özbekistan'ın Kırgız tanker vagonların topraklarını kullanmasını yasaklamasının ardından mevcut motorin stoğunun seviyesini düşürmemek için sürekli gayreti içinde olduklarını ifade etti.

Böylece, ülkenin kuzeyden güneye Tanrı Dağı üzerinden geçen Bişkek-Oş karayolunu kullanarak benzin taşıyan araç üstü tankerlerin bir bölümünde motorin de taşıdıklarını anlatan Kulov, "Hükümet, 8 Ağustos 2011'de Bişkek-Oş karayolu asfaltına zarar verildiği gerekçeyle  44 ton ağırlığı üzerindeki araç üstü araçların geçişini durdurulmasına yönelik kararname kabul etmişti. Bu da Rus yapımı tankerlerin teknik özelliklerini dikkate alınarak yapılmıştı. Halbuki, artık ülkede Rus yapımı tankerler kullanılmıyor. Genelikle Amerikan yapımı 48,5 ton taşıma kapasiteli tankerler kullanılıyor. Hükümetin yasağı doğrultusunda, motorin benzine göre daha ağır olduğu için tankerin bir bölmesinde motorin taşıyoruz. Bu da çiftçilerimizin ihtiyacını karşılamıyor. Sözkonusu yolu günde 100 tanker şoförü kullanıyor. Kısacası yetiştemiyoruz. Biz tankerlerimizde sadece motorin taşımak istiyoruz. Bu tankerlerin daha ağır olmasına neden oluyor" dedi.

Tanker sahiplerinin, hükümetten 48,5 ağırlığı olan araç üstü tankerlerin Bişkek-Oş karayolunu kullanmasına izin vermesini istediklerini belirten Kulov, sözkonusu karayolunun kalitesi ve güvenliğinin yeniden yabancı şirketler tarafından incelenmesini talep ettiklerini kaydetti.

Bu arada, Kırgızistan'ın kuzeyine Rusya'dan akaryakıt taşıyan tanker vagonların Kazakistan gümrük organları tarafından 1 Mayıs tarihi itibariyle tutuklaması, iç pazarda benzin ve motorine zam olarak yansımaya devam ediyor. Ülkede, benzin ve motorinin litresi 1 dolara yaklaştı.

Öte yandan, hükümet, ülkenin kuzeyinden güney üzerinden Tacikistan'a sokulmaya devam eden kaçak akaryakıtını engelleme konusunda başarısız olmaya devam ederken, ülkede 2006 yılından bu yana faaliyet gösteren ve bugün 8 tank çiftliğine yanısıra 110 petrol istasyona sahip olan Gazprom Neft Asya şirketi, gümrüksüz getirdiği akaryakıtın üçüncü ülkelere gitmesini önlemek için küçük çaptaki petrol istasyonları satın alarak tekelleşmeye gidiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir