Kırım ayrılıyor mu?
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov'un, "Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının gündeme gelebileceği" açıklamalarının ardından bölgede gergin bekleyiş sürüyor
ANKARA - Ukrayna'daki kriz sürerken, Rusya'da temaslarda bulunan Kostantinov'un, "İstikrarsızlığın ciddiyetini koruması durumunda, Kırım Ukrayna'dan ayrılabilir. Bu, Ukrayna'nın dağılması durumunda mümkün olabilir" şeklindeki sözlerinin üzerinden birkaç gün geçerken, Rusya yanlısı 300 kişilik grup bugün yerel parlamento önünde toplandı.
Grubun, Ukrayna iktidarının meşru olmadığının ilan edilmesini, 1992 Kırım Anayasasına geri dönülmesini ve Kırım'ın statüsü ile ilgili referandumun yapılmasını talep etmesine karşılık, aynı saatlerde, Ukrayna'daki krizde başından beri muhaliflere destek veren Kırım Tatarlarından 200 kişilik grup da Kırım Tatar Milli Meclisi önünde toplanarak Rusya yanlılarını protesto etti.
Kırım Tatarları, parlamentonun Kırım'ı Ukrayna'dan ayırıp Rusya bağlamaya yönelik her türlü eyleme karşı hareket edeceklerini açıkladı.
Bu arada, Kırım Parlamentosu'nun yarın olağanüstü toplanma kararı almasının ardından Konstantinov, parlamento önünde toplanan Rusya yanlılarına hitap ederek, "Ben, Kırım'ın geleceği ile ilgili olan endişelerinizi paylaşıyorum. Buradan hiçbir yere gitmeyeceğim ve sizinle birlikte olacağım. Biz otonom cumhuriyetimiz için sonuna kadar savaşacağız" ifadelerini kullandı.
Kiev yönetiminin Kırım'daki sorunları çözmek istemediğini iddia eden Vladimir Konstantinov, "Bu yüzden bizim birleşmemiz ve çok kararlı şekilde hareket etmemiz lazım. Otonominin ve Kırım sakinlerinin yeterli gücü var. Neo-Nazizm Kırım'da sökmez, biz Kırım'a asla ihanet etmeyiz" şeklinde konuştu.
Parlamentodan, toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada da yarın Kırım'daki siyasi durumu değerlendirmek üzere olağanüstü toplanılacağı bildirildi.
Rus milletvekilleri Kırım'a gitti
Kırım'da yaşanan bir başka gelişme de Rusya Parlamentosu'nun Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan sorumlu komite başkanı Leonid Slutskiy'nin beraberindeki heyetle birlikte Kırım'ın başkenti Akmescit'e gelmesi oldu.
Slutskiy, Kırım Parlamentosu'nun aldığı olağanüstü toplantı kararının öncesinde havaalanında yaptığı açıklamada, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması talebi olması halinde, ülkesinin en kısa süre içinde karar alabileceğini söyledi.
Leonid Slutskiy, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana olduklarını ancak Kırım'da halkın referandumla veya Kırım Parlamentosu tarafından Rusya'ya bağlanma talebinin olması halinde, Rusya'nın bu konuyla ilgili en kısa süre içerisinde karar alabileceğini söyledi.
Slutskiy, Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirirken de muhalefetle görevinden azledilen devlet başkanı Viktor Yanukoviç arasında imzalanan anlaşmanın şartlarına uyulmasını talep ettiklerini bildirdi.
"Kırım'daki Ruslar, Rusya'ya bağlanmak ister"
Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Mithat Çelikpala, konuyu değerlendirirken, krizin derinleşmesi ve muhtemel bir dağılma durumunda, Kırım'daki Ruslar'ın Rusya'ya bağlanmak isteyeceğini söylemişti.
Çelikpala, "Rusya, Kırım'da çok pasaport dağıttı ve Rus politikasında, Rusya'nın vatandaşlarını koruması, onların beklentilerini karşılama önceliği vardır. Güney Osetya ve Abhazya'da bunun yansımalarını gördük. Kırım konusunda da bu süreç daha da sertleşirse, farklı gelişmeler beklemeliyiz. Ülke parçalanabilir" demişti.