Kore Yarımadası'ndaki gerilim tırmanıyor

Güney'li işçilerin ortak sanayi bölgesine girmesine izin vermiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
SEUL - Güney Kore, Kuzey Kore topraklarındaki ortak sanayi bölgesinde çalışan Güney Koreli işçilerin bölgeye girmesine Pyongyang yönetimi tarafından izin verilmediğini açıkladı.
Kuzey Kore, kapalı durumdaki nükleer reaktörünü dün yeniden açma kararı almasının ardından, Güney Kore ile ortak işletilen Kaesong sanayi bölgesine Güney Koreli işçilerin girişini durdurdu.
Açıklamayı yapan Güney Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Kim Hyung-suk, Pyongyang yönetiminin, Kuzey Kore topraklarındaki ortak sanayi bölgesinde bulunan Güney Koreli işçilerin ülkelerine dönmesine ise şimdilik izin verdiğini belirtti. Kim, Kuzey Kore'nin yaklaşık 480 işçiyi engellediğini ve 3 işçinin de Güney'e döndüğünü bildirdi.
Güney Kore ve Kuzey Kore vatandaşlarının birbirlerinin topraklarına geçişleri hükümetlerin özel izni çerçevesinde olurken, Kuzey'deki ortak sanayi bölgesi Kaeosong'a Güney Koreli işçilerin girişine sınırlama getirilmiyordu.
Pyongyang yönetimi, ABD ve Güney Kore'nin askeri tatbikatına tepki göstererek 2009'da sınır kapılarını kapatmış ve çok sayıda Güney Koreli işçi Kaesong'da mahsur kalmıştı.
 
Kore Yarımadası'nda gerilim
Kuzey Kore'nin, 12 Şubat'ta tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini yapması tüm dünyanın tepkisini çekmiş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 7 Mart'ta Pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etmişti.
ABD'ye karşı "önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını açıklayan Kuzey Kore, 11 Mart'ta Güney Kore ile ABD'nin ortak askeri tatbikata başlaması üzerine Kore Savaşı'nı sona erdirmek için 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasını iptal ettiğini belirtmişti.
Kuzey Kore'nin ABD ve Güney Kore'ye tehditlerini sürdürmesi üzerine ABD, 19 Mart'ta B-2 hayalet uçaklarını bölgeye göndermiş, Kuzey Kore ise 27 Mart'ta Güney Kore ile askeri kırmızı hattını kesmişti.
Kuzey Kore, 31 Mart'ta da Güney Kore ile "savaş durumuna" girdiğini açıklamıştı.