Korsanlar bir Türk gemisini daha kaçırdı

Büyükelçi Baki İlkin, mürettebatların durumundan endişeli olduklarını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

SANA - Somalili korsanlar, bir Türk kargo gemisini kaçırdı.

ABD Deniz Kuvvetleri sözcüsü Yüzbaşı Nathan Christensen, merkezi İstanbul'da bulunan İsko Denizcilik Şirketi'ne ait bir kargo gemisinin kaçırıldığını belirtti. 100 metre uzunluğundaki geminin Antigua-Barbuda bayrağı taşıdığı kaydedildi. Olayla ilgili şirketten henüz bir açıklama yapılmadı.

Korsanlar, Total petrol şirketince işletilen Endonezya römorkörü de, Yemen'in Mukalla limanından Malezya'ya giderken kaçırmıştı.

Somalili korsanlar bu yıl 40 gemi kaçırdı. Şu anda korsanların elinde 14 gemiyle 250 kişilik mürettebat bulunuyor.

"Sorun büyüyor"

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Somali açıklarında dün aralarında bir de Türk gemisinin bulunduğu 2 geminin korsanlar tarafından kaçırılmasının, sorunun giderek nasıl büyüdüğünü gösterdiğini söyledi. Rice, BM Güvenlik Konseyinde, Somali'deki korsanlarla daha etkin mücadeleyi öngören karar tasarısının oybirliğiyle kabul edilmesinin önemli olduğunu belirterek, korsanların ticaret ve güvenliği tehdit ettiğine dikkati çekti.Rice, ABD'nin korsanlara karşı mücadelede kararlı olduğunu vurgulayarak, Washington yönetiminin BM'de kabul edilen karar tasarısına güçlü destek verdiğini söyledi.

"Mürettebatın durumundan endişeliyiz"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Somali açıklarında kaçırılan 2 Türk gemisinin mürettebatlarının durumundan endişeli olduklarını belirterek, korsanlarla mücadelede güçlü bir uluslararası işbirliğine gereksinim olduğunu söyledi.

Büyükelçi İlkin, BM Güvenlik Konseyinde Somali'de korsanlarla daha etkili mücadele etme amacıyla kabul edilen kararın alındığı toplantıda yaptığı konuşmada; Türkiye'nin Somali açıklarında korsanlar tarafından gemi kaçırma ve silahlı soygun olaylarının giderek artmasından ve daha büyük bir alana yayılmasından derin endişe duyduğunu ifade ederek, iki ticari Türk gemisinin halen korsanların elinde olduğunu, Türkiye'nin hem bu iki geminin hem de kaçırılan diğer gemilerin mürettebatlarının durumundan endişeli olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin uluslararası deniz güvenliğine ciddi tehdit oluşturan korsanların barbar hareketlerini kınadığını kaydeden İlkin, gemilerin kaçırılmasının Somali'ye insani yardım ulaştırılmasını da engellediğini söyledi.

Türkiye'nin korsanlarla ve soygunla mücadelede uluslararası işbirliğine gereksinim duyulduğuna inandığına işaret eden Büyükelçi İlkin, Türkiye'nin bu kapsamda NATO gücüne bir firkateyn gönderdiğini ve AB'nin korsanlarla mücadelede güç oluşturmaya yönelik danışma toplantılarına davet edildiğini hatırlattı.