Kosova - Türkiye ilişkisi kıskandırıyor

Kosova Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Ticaret ve Sanayi Bakanı Lila: "Batılı ülkeler Türkiye'nin Kosova'ya olan ilgisini kıskanmaktadır. Çünkü bu ilgi ve işbirliği tarihi ortaklığa dayanıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kosova Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila Türkiye'nin Kosova'ya olan ilgisinden ve desteğinden son derece memnun olduğunu belirterek "Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki batılı ülkeler Türkiye'nin Kosova'ya olan ilgisini kıskanmaktadır. Çünkü bu ilgi ve işbirliği tarihi ortaklığa dayanıyor" dedi.

Conrad Otel'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEIK) Türk Kosova İş Konseyi'nce düzenlenen toplantıda Lila, Türkiye'nin Kosova'da büyük rol üstlendiğini belirtti.Türk şirketlerinin Kosova'ya gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade eden Lila, bu ilgiyi artırmak istediklerini kaydetti. "Kosova'ya yatırım yapan en büyük 10 şirketten 7'si Türk'tür" diyen Lila, Türk firmalarının Kosova'ya yaptığı yatırımlarda kendilerine yardımcı olunacağını ve çalışan konusunda sıkıntı çekilmeyeceğini de anlattı.

"İstanbul tarih ile ekonominin buluştuğu şehir"

Kusari Lila, daha önce İstanbul'a 3-4 kez geldiğini ve İstanbul'un tarih ile ekonominin buluştuğu şehir olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "O kadar çok tarihi yapı ve değerler var ki bunlara gelecek nesiller bile sahip çıkmakta tereddüt etmeyecektir. İki ülke arasında iyi giden bu ilişkilere Kosova olsun Arnavutlar olsun devam edecektir. Tarihi bağımız var. Türkiye son zamanlarda ekonomik alanda çok büyük gelişme kaydetmiştir. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki batılı ülkeler Türkiye'nin Kosova'ya olan ilgisini kıskanmaktadır. Çünkü bu ilgi ve işbirliği tarihi ortaklığa dayanıyor. Devletleşme konusunda Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanıyoruz. Türk devleti ve halkının Kosova'nın en zor zamanlarında, bağımsızlığını ilan ettiği esnada ve Kosova'nın tanınmasında verdiği katkı büyüktür. Güçlü ekonomi olmadan güçlü bir devlet olmaz bu yüzden devletimizin ekonomisini güçlendirmeye çalışıyoruz. Ekonomik çalışmalar yaptık."

"Bürokratik işlemleri azalttık"

Lila, Kosova'da yatırım yapacak şirketler için bürokratik işlemleri azalttıklarına dikkat çekerek, belediyelerden şirketlerin her yıl alması gereken izinlerin artık alınmayacağını, gümrük vergileriyle ilgili çalışma yaptıklarını, turizm konusunda bazı yasaların çıkmasına yönelik çalışmaları bulunduğunu, firmaların vermesi gereken vergilerde düzenleme yapacaklarını bildirdi. Üretim yapmaya yönelik olan makine, hammadde ve ambalaj konusundaki gümrük vergileri kaldırmayı düşündüklerini ifade eden Lila, Kosova'nın istikrarlı bir ülke olduğunu ve çevre ülkelerde yaşanan krizlerin ülkeyi fazla etkilemediğini ifade etti.

Lila, Türk firmaların özellikle kamu konularında, otoyol, havaalanı ve özel sektörde yatırım yaptığına değinerek şu şekilde devam etti: "Sizlerden Kosova'nın ihracatını artıracak yatırım yapmanızı istiyorum. Buna ihtiyacımız var. Kosova'nın var olan ticaretinin yükseltilmesi, zararların düşürülmesi ve süregelen işsizliğin azaltılması için yatırım bekliyoruz. Yatırımı cazip hale getirmek için çalışmalarımızı yapıyoruz. Sevkıyat konusunda Kosova'nın diğer ülkelerle imzalamış olduğu ticaret anlaşması sizlere yardımcı olur. Gelecek ay Türkiye ile Kosova arasında yapılacak olan ticaret anlaşmasının devamı gelecektir ve bu önemli bir adımdır. Dışişleri Bakanlığı'ndan aldığım bilgiye göre iki ülke arasında Maliye Bakanlıkları arasında yapılacak bir anlaşma daha var. Bu şekilde size sahada uygun bir zemin hazırlamayı düşünüyoruz. Bu 2 ülke adına olumlu olacaktır. Kosova'da yakın zamanda gerçekleştirilecek elektrik dağıtımı ihalesine katılacak çok güçlü 2 Türk şirketi var. Aynı şekilde Türkiye'nin Kosova'da yükselmesi için tekstil, gıda, inşaat, enformasyon teknolojisi ve tekstil konusunda yatırım yapmasını istiyoruz. Bizi ayıran noktalara nazaran birleştiren noktalar çok daha fazladır."

Bursa'ya gitti

Kosova Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila, "Kosova'nın ekonomik ilerleme için Türkiye'den örnek alacağı pek çok şey var" dedi.
Bursa Organize Bölge Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (BOSİAD) organizasyonu için Bursa'ya gelen Lila, Vali Şahabettin Harput'u Heykel Tarihi Valilik Binası'nda ziyaret etti.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir