Kosova'nın bağımsızlığının 5. yıl dönümü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
PRİŞTİNE - Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Kosova ve Arnavutluk'un birleşmesine yönelik girişimlere ilişkin, kendi resmi tutumlarının Kosova ve Arnavutluk'un AB'ye iki bağımsız ve egemen devlet olarak girmeleri olduğunu söyledi. 
Cumhurbaşkanı Yahyaga, bağımsızlığın 5. yıl dönümü kutlamaları kapsamında ülkenin kurucu cumhurbaşkanı merhum İbrahim Rugova'nın kabrini ziyaret etti. Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yahyaga, Arnavutların bugüne dek etnik esaslara dayanan bir devlet kurmayı başaramadıklarını, ancak şimdi tüm Arnavutlar'ın buluşma noktasının Brüksel, yani Avrupa Birliği (AB) olduğunu söyledi. 
Cumhurbaşkanı Yahyaga, Rugova ve Adem Yaşari gibi insanların canları pahasına Kosova'nın bağımsızlığı için mücadele verdiklerini, bugünler için kendilerini feda ettiklerini belirtti. 
 
Bazı kesimler tarafından gündeme getirilen ulusal devlet kurma fikirlerine de değinen Yahyaga, "Bu tarz fikirler geçtiğimiz yüzyılda kaldı. Bundan böyle iki egemen ülke içerisinde yaşayan Arnavut ulusunun AB yapılanmaları içinde bütünleşebilmeleri için çalışmamız gerek" diye konuştu. 
 
Arnavutlar'ın tarihte etnik esaslara dayalı bir devlet kuramadıklarını vurgulayan Yahyaga, "Bu yüzyıl bütünleşme yüzyılı. Artık devletler ve halklar arasında eşit işbirlikleri ve ilişkiler kurma siyaseti yapılıyor" dedi. 
 
Bugün nerede yaşıyor olursa olsun tüm Arnavutlar'ın kendi topraklarındaymış gibi özgür olduğunu ve ulusal kimliklerinin hiçbir durumda tehlike altında olmadığını söyleyen Yahyaga, "Daha önce de belirtmiştim, bizim resmi tutumumuz ve irademiz Kosova ve Arnavutluk'un AB'ye iki bağımsız ve egemen ülke olarak entegre olmalarıdır. Tüm Arnavutların birleşerek ulaşacakları son yer, Avrupa Birliği'dir" ifadelerini kullandı. 
Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga, bu akşam, Kosova'nın bağımsızlığının 5. yıl dönümü dolayısıyla yerli ve yabancı konukların katılacağı resepsiyon verecek. Ülke genelinde dün başlayan bağımsızlık kutlamaları yarın gece yarısına kadar devam edecek. 
 
"Newborn" anıtı yenilendi
Kosova'ya yeni bir devlet kimliği veren "Newborn" anıtı, bağımsızlık kutlamaları dolayısıyla yeni bir görünüme kavuştu. 
Başkent Priştine'nin merkezinde bulunan ve Kosova'nın yeni bir devlet olduğunun simgesi olarak kabul edilen anıtın üzerine Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerin bayrakları resmedildi. 
Büyük metal harflerle "Newborn" (Yenidoğan) yazılı anıt, 17 Şubat 2008 tarihinde Kosova'nın bağımsızlık ilanının hemen ardından, Priştine merkezine yeni doğmuş bir devletin simgesi olarak dikilmişti.