Kriz döneminde vergi kolaylığı

Ahmet Coşkunaydın, Rusya'da krize karşı alınan önlemleri anlatıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ahmet Coşkunaydın - Dünya Gazetesi Moskova Temsilcisi

Vladimir Putin Başkanlığında ki Rus Hükümeti kriz nedeniyle aldığı önlemlere yeni eklemeler yapıyor. Bunlara en son eklenenler ve dikkat çekenler arasında küçük ve orta büyüklükte ki işletmelere getirilen vergi kolaylıkları.

Devletin bu işletmelerden aldığı sosyal vergiler yaklaşık 2 yıl boyunca dondurulacak. Bu kurumların devlete ödedikleri kıdem tazminatı, emeklilik primleri gibi vergiler işletmeleri zor durumda bırakıyor ve hatta onları işlerini durdurma ile yüz yüze bırakıyordu. Putin Hükümeti aldığı bir karar ile söz konusu vergilerin dondurulmasını 2011 yılının 1 ocak tarihine kadar kabul etti. Bu önlem geçmişleri çok da eskiye dayanmayan küçük ve orta işletmelere rahat bir nefes aldırdı.

Krizin ömrünü artık hemen hemen iki yıl olarak değerlendiren Rusya, bütçeden de bu yıl harcanmak üzere sadece kriz için 90 milyar doları gözden çıkardı. Bu para yaklaşık 200 bin insanın kurslara gönderilerek yeni iş sahibi yapılma yanında, bazı zor durumda bulunan firmalara nakit katkısında da kullanılacak.

Rusya'da devletten kriz nedeniyle nakit yardıma en çok ihtiyaç duyan sektörler arasında otomotiv sanayi yer alıyor. Bu sektörde artık bir çok otomobil fabrikası aralıklı üretime geçerken, satışlarında da beklenmedik düşüşler yaşanıyor. Gerçekten de Dünya Ekonomik Krizi'nin çıktığı günden bu yana Rusya'da otomobil satışları yüzde 60'lar civarında düşme göstermiş, çok sayıda otomobil fabrikası işçileriniz ya zorunlu izne çıkarmış, ya da çalışmasını haftada dört hatta üç güne düşürmüştü. Krize önlem olarak Rusya henüz otomobil alım satımında yeni vergi indirimlerine girmedi, fakat yerli üreticiyi korumak üzere ithal otomobillere önemli oranda vergi zammı yapmayı ihmal etmedi. İthal otomobillere getirilen bu vergi zammı tüm Rusya'da protestolara yol açsa bile, hükümet geri adım atmadı. Alınan önlemlerin henüz çok net bir olumlu yanı görülmese bile Rus Hükümeti krizi ciddiye almayı sürdürüyor….