”Krize esnek çalışma saati modeli ile yanıt veriyoruz”

Krize rağmen işçi çıkarmayı düşünmediklerini belirten Bosch Otomotiv Başkanı Bohr, "Çekirdek ekibimizi korumayı amaçlıyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

FRANKFURT - Dünyanın önde gelen otomotiv yan sanayi kuruluşlarından Bosch'un Otomotiv Grubu Başkanı Dr. Bern Bohr, küresel ekonomik krize ilişkin, "Bu zor zamanlarda mümkün olduğunca çekirdek ekibimizi korumayı amaçlıyoruz. İşte bu yüzden geçtiğimiz sonbahar başlayan ekonomik krize mümkün olan her yerde esnek çalışma saati modeli ile yanıt vermekteyiz" dedi.

Bosch'un otomotiv teknolojisinde geliştirdiği son ürünler, Almanya'nın Frankfurt kentine bağlı Boxberg kasabasında düzenlenen, "59. Uluslararası Otomotiv Basın Konferansı"nda tanıtıldı.

Bosch Otomotiv Grubu Başkanı Başkanı Dr. Bern Bohr, dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda gazetecinin katıldığı konferansta yaptığı konuşmada, iki önemli noktaya dikkati çekmek istediğini söyledi.

Bunlardan birinin Bosch gibi sistem tedarikçilerinin geleceğin elektrikli sürüşünü yollara çıkartabilmek için bu teknolojiye çok çeşitli şekilde katkıda bulunması olduğunu Bohr, ikinci noktayı ise hem dizel hem de benzinli motorlarda yakıt tüketimini azaltma konusunda hala büyük bir potansiyel gördükleri için, gelecek yıllarda içten yanmalı motoru daha da geliştirmeye devam edeceklerinin oluşturduğunu vurguladı.

Bohr, gelecekte otomobiller hangi kaynaktan güç alırsa alsın sürüşün güvenli olması gerektiğinin altını çizerek, bunun da Bosch'daki bir diğer önemli inovasyon alanı olduğunu bildirdi.

Bosch'un yakalanması güç bir kapsamda uluslararası varlığa sahip bir otomotiv tedarikçisi olduğunu anlatan Bohr, "(Küresel düşün, yerel davran) ifadesi, bizi doğru bir şekilde yansıtmaktadır" dedi.

Dünya genelinde 131 üretim, 53 geliştirme tesisi

Bohr, çalışanlarının küresel dağılımı sayesinde içinde bulunulan global krize rağmen Bosch'un dünya genelinde faaliyetlerini istikrarlı tutmayı başardıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bosch otomotiv teknolojilerinin iş alanı, dünya genelinde 131 üretim tesisine ve 53 geliştirme tesisine sahiptir. 2009 başı itibarıyla 168 bin çalışanımızdan 100 bini Almanya dışında çalışmaktadır. Bunlardan yaklaşık 40 bini diğer Avrupa ülkelerinde yer alırken 24 bini Amerika kıtasındaki lokasyonlarda görev almaktadır. En hızlı büyüyen bölgemiz olmaya devam eden Aysa Pasifik'te 38 bin çalışanımız bulunmaktadır. Geçtiğimiz 5 yıl içinde bu bölgedeki çalışanlarımızın sayısı yüzde 50'den fazla artmıştır. Otomotiv teknolojisi alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri dünyanın her yerine yayılmıştır."

Yaşanan ekonomik krize rağmen şu ana kadar hiç işçi çıkarmayı düşünmediklerini vurgulayan Bohr, şöyle konuştu:

"Bu zor zamanlarda mümkün olduğunca çekirdek ekibimizi korumayı amaçlıyoruz. İşte bu yüzden geçtiğimiz sonbahar başlayan ekonomik krize mümkün olan her yerde esnek çalışma saati modelleri uygulaması ile yanıt vermekteyiz. Ancak bu uygulamaya devam etmemiz, bu yılın ikinci yarısında sektörün dengelenmeye başlamasına bağlıdır. Bu denge sağlansa bile yıl genelinde küresel otomotiv üretimi, büyük ihtimalle yüzde 15 ile 20 arasında düşecektir. Bu da başkalarını etkilediği gibi Bosch'u da etkileyecektir. 2008'de otomotiv teknolojisi satışlarımızda yüzde 6,9 düşüş yaşanmıştır, bu da 26,5 milyar euroya karşılık gelmektedir. Bu yıl da satışlar bir yüzde 15 daha düşecektir. Tüm seviyelerde ve tüm alanlarda maliyetleri düşürürken gelecekteki en önemli görevlerimizden ödün vermeyeceğiz. Bu da demektir ki, otomotiv teknolojisinin araştırmasına ve geliştirmesine ayırdığımız 3 milyar euroluk bütçe hemen hemen aynı seviyede kalacaktır."