KTHY ile Atlasjet anlaştı

Yeni Kıbrıs Türk Hava Yolları, en geç Mayıs 2011 tarihinde uçuşlarına başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile Atlasjet arasındaki ortaklık görüşmelerinde yaşanan sıkıntının aşıldığını ve Atlasjet ile asgari 5 yıllık ortaklık anlaşmasının yapıldığını bildirdi. Küçük, "Yeni Kıbrıs Türk Hava Yolları, en geç Mayıs 2011 tarihinde uçuşlarına başlayacaktır. Bu tarihe kadar tüm uçuşlar Atlasjet filosu ile ve 'Cyprus Turkish' yazısı ile yapılacaktır" dedi.

Başbakan İrsen Küçük, Başbakanlıkta hükümet, KTHY ve Atlasjet yetkililerinin katıldığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, Atlasjet ile yaşanan sıkıntının aşıldığını ve KTHY için yeni bir dönem başladığını belirterek, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi halinde, bu işbirliğinden herkesin kazançlı çıkacağını söyledi.

KTHY için şimdiye kadar Türk Hava Yolları'ndan (THY) yardım ve katkı istendiğini, ancak bir nokyata varılamadığını, sonra Atlasjet ve Pegasus ile gelişmeler yaşandığını ifade eden Başbakan Küçük, halktan ve medyadan yaşanılanları sorgulamasını isteyerek, şöyle dedi:

"Halkımızdan, medyamızdan yaşanılanları sorgulamasını ve kim neyi niçin yaptı sorularının yanıtını bulmasını istiyorum. Biz ayrıca Başbakanlık Denetleme Kuruluna yaşanan süreci soruşturması için görev veriyoruz. Mecliste bu konuda bir soruşturma komisyonu kurulmasına da sıcak bakıyoruz. Ulusal Birlik Partisi (UBP) olarak o kadar açığız, o kadar kendimize güveniyoruz."

"KTHY ortadan kalkmıyor"

Yapılan ortaklık anlaşması hakkında bilgi veren KKTC Başbakanı Küçük, KTHY'nin ortadan kalkmadığını vurguladı.

Yaşanan bazı sorunlar olduğunu, bu sorunların aşılması için hükümetin üzerine düşeni yapacağını kaydeden Küçük, şöyle devam etti:

"Hükümet olarak KTHY isminin yaşatılması kararlılığımız olup, uçuşlarına yeni şirketin kurulmasını müteakip, 'Yeni Kıbrıs Türk Hava Yolları' olarak devam edecektir. Bu ortaklık anlaşması yüzde 50-50 kar ortaklığı ve yüzde 49-51 hisse ortaklığıdır. Bu ortaklık, Atlasjet ile minimum 5 yıllığına yapılmış bir ortaklıktır.

CAS yer hizmetleri şirketinde görevine devam edecek 132 personel ve yurt dışında çalışan 38 personel hariç, kalan personelin yüzde 65'i işe alınacaktır. Genel olarak çalışan personelin 450 kişisi işine devam edecektir.

Tüm bilet kesilmiş yolcularımız onurlandırılacak, bu süre içerisinde başka bir hava yolu ile seyahat etmiş yolcularımıza, seyahat ettiği parkur üzerinden yeni bilet verilecektir. 12 bin biletli yolcu Atlasjet tarafından ücretsiz taşınacaktır.

Yeni Kıbrıs Türk Hava Yolları en geç Mayıs 2011 tarihinde uçuşlarına başlayacaktır. Bu tarihe kadar tüm uçuşlar Atlasjet filosu ile 'Cyprus Turkish' yazısı ile uçacaktır."

Başbakan Küçük, KTHY'nin sattığı 100 bin ileri tarihli biletli yolcunun taşınmasında, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin kendilerine yaptığı katkı ve desteğe de teşekkür ederek, "Bu 100 bin yolcumuz da böylelikle taşınmış olacaktır" dedi.

Ortaklık anlaşmasının ayrıntıları

Atlasjet'ten yapılan açıklamaya göre, KTHY-Atlasjet anlaşmasının ayrıntıları ve Atlasjet'in KTHY ihalesini üstlenmek için verdiği taahhütler şunlar:

"- Atlasjet'in yüzde 51 ve KKTC İhtiyat Sandığının yüzde 49 hisse payı olan yeni bir şirket kurulacak ve bu şirket en geç Mayıs 2011 tarihine kadar operasyonu üstlenecek.

- Geçiş sürecinde tüm operasyon Atlasjet Air Operator Certificate'i  (AOC)  altında yürütülecek.

- Beş yılın bitiminde, 31 Aralık 2015 tarihinde KKTC tarafı arzu ederse bu ortaklığı uzatabilecek.

- Yer Hizmetleri şirketi Cyprus Airport Servies'e (CAS) devredilecek 132 personel ve yurt dışı kadrolarında görev yapan personelin dışında kalan personelin yüzde 65'inin istihdam yükü, yeni kurulacak şirket hava operasyon sertifikasını alıp operasyonel faaliyete geçtiğinde Atlasjet personelinin çalışma şartlarına uygun olarak üstlenilecek.

- Atlasjet, biletlenmiş tahminen 100 bin yolcunun taşımasını yolculardan ek ücret talep etmeden üstlenecektir. Bu yolcuların 12 binini ücretsiz taşıyacak. Kalanını yeni kurulacak şirket kar ederse, KKTC tarafına ödenecek kar payından mahsup edecek.

- Atlasjet yeni kurulacak şirketin kar etme garantisini verecek. Eğer zarar ederse her iki taraf adına da gerekli sermaye artışını yapacak.

- Yeni kurulacak hava yolu şirketi low-cost modeli ile değil, milli hava yolu standartlarında hizmet verecek ve business class uygulaması olacak.

- Yeni şirket hava operasyon sertifikasını alıp operasyonlara başlayana kadar mevcut personelin maaşları KKTC Maliye Bakanlığına, Türk Hükümeti'nden aktarılacak kaynak ile karşılanacak."

Atlasjet'ten 20 milyon dolar kaynak

Açıklamada, Atlasjet'in, bu projenin yürütülmesi için kendi üzerine düşen sorumluluklar için Türk Hükümeti'nden hiçbir kaynak kullanmayacağı ve tüm giderleri kendi öz kaynaklarından karşılayacağı bildirildi.

Atlasjet'in yeni şirketin kuruluşu için gerekli 5 milyon dolar sermaye ve mevcut biletli yolcuların taşınması için de tahmin edilen yaklaşık 15 milyon dolar maliyeti üstleneceği kaydedilen açıklamada, "Bu yıl için bu projeye aktarılacak kaynak yaklaşık 20 milyon doları bulacak. İleride hedef karlılık yakalanabilir ise nabedel taşıyacağı 12 bin biletli yolcu dışında kalan mağdur yolcuların taşıma maliyeti, KKTC tarafına yapılacak kar payı ödemesinden mahsup edilmeye çalışılacak" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir