Filistin'de gerilim tırmanıyor: 1 ölü

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı Filistinliler, bugün Öfke Günü kapsamında protesto gösterileri düzenledi. İsrail askerlerinin sert müdahalesinde 100'den fazla kişinin yaralanırken, Gazze'de İsrail askerleri tarafından vurulan bir Filistinli hayatını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı Öfke Günü kapsamında sokağa çıkan Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çatışmalar yaşandı. İsrail askerlerinin sert müdahalesinde 100'den fazla kişinin yaralandığı ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi. 

Gazze sınırındaki protestolarda, İsrail askerleri tarafından vurulan bir Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail askerleri, Batı Şeria'da cuma namazı sonrası düzenlenen gösterilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Doğu Kudüs'te ise Mescid-i Aksa'da kılınan cuma namazının ardından Harem-i Şerif'in avlusunda toplanan yüzlerce Filistinli, Kudüs ve Mescid-i Aksa lehine sloganlar attı. Kudüs'ün Eski Şehir sokaklarında yürüyüş yapan Filistinli göstericiler ile İsrail polisi arasında arbede yaşandı. 

Nablus'ta silahlı Yahudi yerleşimciler yol kapattı

Öte yandan, bir grup silahlı Yahudi yerleşimcinin Nablus'un güneyindeki ana yolu kapattığı öğrenildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Yahudi yerleşimciler cuma namazı sonrası Havvara-Beyta kavşağını kapattı. Bölgede çok sayıda İsrail askerinin konuşlandığı ifade ediliyor.

İsrail Emniyet Müdürlüğü, daha önce işgal altındaki Doğu Kudüs ve çevresinde yüzlerce ek polis görevlendirildiğini, polisin protesto gösterilerine müdahale etmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının ardından Filistinli gruplar Cuma namazı sonrasında kitlesel protesto düzenleme çağrısında bulunmuştu. Filistin direniş örgütü Hamas da, bugünü "Öfke günü" ilan ederek intifada çağrısı yapmıştı.

Dün de işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da protesto gösterileri vardı. İsrail askerlerinin Batı Şeria'daki gösterilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahalesinde 100'den fazla Filistinli yaralanmıştı.

İsrail'den Doğu Kudüs'e 7 bin yeni konut

Öte yandan İsrail makamlarının, Trump'ın Kudüs kararının ardından Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimlerine 7 bin yeni konut inşa etmeyi planladığı belirtildi.

İsrail'deki "Maariv" gazetesi, Bayındırlık ve İskan Bakanı Yoav Galant’ın, "Başkan Trump'ın tarihi kararına istinaden Kudüs'te yeni konutların inşa edilmesine karar verdim" şeklindeki sözlerini aktararak, Bakanlığın 7 bini işgal altındaki Doğu Kudüs'te olmak üzere Kudüs'ün tamamında 14 bin yeni konut inşa etmeyi planladığını kaydetti.

Haberde, söz konusu yeni konutlardan 5 binin Doğu Kudüs'teki Atarot Yahudi yerleşim biriminde, 2 bininin yine Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimi Pisgat Zeev'de geri kalanının ise Batı Kudüs'teki bölgelerde inşa edileceği ifade edildi.

Filistinli göstericilere müdahale: 108 yaralıFilistinli göstericilere müdahale: 108 yaralı