Kül bulutları alçalıyor

İngiltere'de bazı havaalanları açıldı; İrlanda hala kapalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

REYKJAVİK - İzlanda'daki yanardağ patlamaları düzenli olarak devam ederken, öncekine nazaran kül bulutlarının alçaldığı bildiriliyor. Hava ulaşımında ise aksaklık hala tam olarak ortadan kalkmış değil.

İzlandalı meteoroloji yetkilisi Sigtrudur Arnsdottir, yanardağdaki faaliyetlerin tıpkı dün olduğu gibi devam ettiğini, dün gece aldıkları bilgiye göre, yanardağda daha fazla lav olduğunu söyledi.

Meteoroloji uzmanı Bjorn Einarsson da Arnsdottir'in açıklamasını destekleyerek, yanardağda daha fazla lav görülmesinin, volkanın daha az kül üreteceği anlamına geldiğini ifade etti.

Einarsson, yanardağdaki sarsıntıların biraz arttığını, ancak bunun kül bulutlarının miktarıyla ilgili ipucu vermeyeceğini belirterek, yanardağdaki faaliyetlerin lav üreten patlamalara dönüştüğünün altını çizdi.

Einarsson, bir saat önce aldıkları habere göre, kül bulutlarının yüksekliğinin 5 bin metreye düştüğünü, bunun da kül bulutlarının alçaldığını gösterdiğini kaydetti. Kül bulutlarının 6 bin metreden başlayıp 10 bin metreye kadar çıktığı bildiriliyordu.

İngiltere'de bazı havaalanları açıldı

İngiliz Hava Trafik Kontrol Servisi'nin (NATS) son açıklamasına göre, İskoçya ve ülkenin kuzeyindeki Edinburgh, Glasgow, New Castle gibi havaalanlarından uçuşlara bu sabah başlandı. 

Ülkenin orta kesimlerindeki Manchester gibi havaalanlarından uçuşlara ise yerel saatle 13.00'da (TSİ 15.00) başlanması beklenirken, Türkiye'den de çok sayıda kişinin seyahat ettiği başkent Londra çevresindeki Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton gibi havaalanları hala kapalı. 

İngiliz yetkililer, seyahat etmeden önce yolculara havayolu şirketleriyle irtibata geçmeleri ve bazı havaalanlarının açılmasının uçuşların normale döndüğü anlamına gelmediği konusunda uyarıyor.

Bu arada, meteoroloji yetkilileri yeni kül bulutlarının İngiltere üzerine yaklaşmakta olduğu uyarısında bulunuyor. Bunun da açılan havaalanlarının yeniden kapanmasına yol açabileceği belirtiliyor.

İrlanda hava sahası hala kapalı

İzlanda'daki yanardağdan çıkan kül bulutunun neden olduğu karmaşanın 6'ncı gününde, İrlanda'nın hava sahası sivil uçuşlara kapalı tutuluyor.

İrlanda Havacılık İdaresi, yanardağdaki hareketliliğin sürmesi ve değişen hava koşullarının, sınırlı sayıda uçuşun bu sabahtan itibaren başlatılmasına yönelik planların iptaline neden olduğunu bildirdi.

Paris'ten sınırlı uçuşlar başlıyor

Paris'teki Charles de Gaulle havaalanından perşembe gününden bu yana ilk uçuş New York JFK havaalanına yapılacak. Fransa'dan ve Fransa'ya birkaç uçuşa izin verilirken, San Francisco, Cezayir ve bazı uzak yerlere seferlerin yapılması planlanıyor. Buna karşın Avrupalı yetkililer, hava trafiğinin olağan durumuna dönmesinin birkaç gün alacağını belirtiyor.

Bu arada İsviçre hava sahasını trafiğe açtı. Yetkililer, deneme uçuşlarının, atmosferdeki kül bulutu yoğunluğunun azaldığını ve bir tehlike teşkil etmediğini gösterdiğini kaydetti.

THY, bugün 100 seferini iptal etti

Türk Hava Yolları (THY), İzlanda'daki yanardağın patlaması sonucu yayılan kül bulutları nedeniyle bugün karşılıklı olarak yaklaşık 100 seferini iptal etti.

Alınan bilgiye göre, THY'nin, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Avrupa'nın çeşitli kentlerine yapacağı 40'ın üzerinde seferi iptal edildi.

Ayrıca, Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan yapılması gereken Amsterdam ve Frankfurt seferi ile Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'ndan Londra Stansted Havalimanı'na ve Eskişehir'den Brüksel'e olan seferler de iptal oldu.  

Bu arada, Atina, Barcelona, Basel, Belgrad, Budapeşte, Donestk, Kişinev, Leningrad, Lizbon, Lvov, Lyon, Madrid, Moskova, Nice, Odesa, Bükreş, Paris, Piriştina, Roma, Sofya, Tiran, Üsküp, Viyana ve Zagreb'e olan seferlerde bir sorun bulunmadığı bildirildi.

THY'nin, Atatürk Havalimanı'ndan iptal ettiği yurt dışı noktalar arasında Zürih, Münih, Brüksel, Stuttgart, Milano, Düsseldorf, Cenevre, Hamburg, Helsinki, Venedik, Dublin, Köln, Stockholm, Hannover, Berlin, Bologna, Nürnberg, Amsterdam, Prag, Londra ve Manchester gibi kentler bulunuyor.  

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir