”Küresel ekonomi yüzde 1,7 daralacak”

Bu dünyada üretimin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez daralacağı anlamına geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Dünya Bankası, küresel büyümenin bu yıl 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez yüzde 1,7 daralacağını bildirdi.

Dünya Bankası'nın, revize ettiği Küresel Ekonominin Görünümü raporuna göre, küresel ekonominin bu yıl yüzde 1,7 daralması bekleniyor. Bu dünyada üretimin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez daralacağı anlamına geliyor.

OECD ülkelerinde ekonominin yüzde 3 ve gelişmiş ülkelerde yüzde 2 küçüleceği de belirtilen raporda, küresel ekonominin 2010'da ise zayıf bir büyüme göstereceği kaydedildi.

Gelecek yıl küresel ekonominin yüzde 2,3 büyümesinin beklendiği, ancak gelişmekte olan ülkelerde ödemeler dengesi krizinin çıkması halinde bunun küresel ekonominin düzelmesine zarar vereceği belirtilen raporda, diğer bir riskin ise finansal sektörde devam eden sorunlar nedeniyle kredi piyasalarında düzelmenin çok yavaş ilerlemesi olacağı ifade edildi.

Dünya Bankasının Baş Ekonomisti ve Başkan Yardımcısı Yifu Lin yaptığı açıklamada, "Gelişen dünyada, durgunluk koşullarının yoksul insanları etkilediğini, ani şoklara karşı onları önceye göre daha savunmasız bıraktığını, onların yararlanabileceği fırsatları azalttığını ve umutlarını yok ettiğini görüyoruz" dedi.

Dünya Bankası, 2010'da küresel ekonomi büyümeye başlasa bile üretim seviyelerinin düşük kalmaya devam edeceğini, mali baskıların ve işsizliğin artamaya devam edeceğini vurguladı.

Mal ve hizmetlerde küresel ticaretin bu yıl yüzde 6,1 düşmesinin beklendiği bildirilen raporda, 2009'da petrolün varil fiyatının 47 dolar olacağı ve petrol dışı malların fiyatlarının düşük olmasının tahmin edildiği kaydedildi.

Gelişmekte olan ekonomiler ve Türkiye

Raporda, gelişmekte olan ülkelerin 2008 yılında yüzde 5,8 olan gayrisafi yurt içi hasılasının, bu yıl yüzde 2,1'e düşeceği belirtildi. Dünya Bankasının Kasım 2008'de yayımladığı raporda gelişmekte olan ülkelerin 2009'da yüzde 4,4 büyüyeceği tahminini yarı yarıya azaltması, küresel mali ve ekonomi koşullarının hızla kötüleştiğine işaret ediyor.

Gelişmekte olan ekonomilerde gelirin düşmesi, yüksek borçlanma maliyetleri ve sosyal güvenliğe büyük transferlerin sürecek olması nedeniyle mali dengelerin hızla kötüleşeceğinin tahmin edildiği raporda, bu durumun özellikle, ticaret ve üretimin ciddi biçimde daraldığı, özel sektörün büyük oranda savunmasız olduğu ve sosyal güvenlik harcamalarının büyük açıklar verdiği gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ve Orta Asya'da endişe verici olduğuna dikkat çekildi.

Gelişmekte olan ekonomilerin, cari işlem açığı ve zamanı gelen özel sektör borçları ödemesi nedeniyle dış finans ihtiyacının muhtemelen 2009'da 1,3 trilyon dolara yükseleceği ifade edilen raporda, sermaye akışının azalmasıyla birlikte finans açığının 270 ila 700 milyar dolara ulaşmasının beklendiği kaydedildi. En büyük finans açığının Avrupa, Orta Asya, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika bölgesinde olduğu da bildirildi.

Raporda, Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılasının bu yıl yüzde 2 daralacağı, 2010'da ise yüzde 1 büyüyeceği da ifade edildi. Dünya Bankası, Kasım 2008'deki raporunda Türkiye'nin 2009'da yüzde 1,7 ve 2010'da yüzde 4,9 büyüyeceğini tahmin etmişti.