Küresel piyasalar Çin verileri ile tedirgin

Küresel piyasalar Çin'de açıklanan imalat sanayi verisinin son 6,5 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından ekonomik aktiviteye yönelik endişelerle negatif görünüm hakim.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Çevre Koruma Ajansı'nın, Volkswagen'in emisyon test sonuçlarını yanıltıcı yazılım kullandığını bildirmesinin ardından Frankfurt borsasında Volkswagen hisselerinde başlayan sert satışlar, dün tüm dünya borsalarındaki otomotiv hisselerine yayıldı. Kırılgan ve oynaklığın yüksek olduğu pay piyasalarında otomotiv hisselerinde etkili olan satışlar kısa süre içinde tüm piyasaları negatif etkiledi. 

ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,21 seviyelerinden yüzde 2,12'ye gerilerken, dün Dow Jones endeksi yüzde 1,09, S&P 500 endeksi yüzde 1,23 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,50 değer kaybetti. Analistler, otomotiv sektörüne ilişkin haber ve açıklamalar ile bugün açıklanacak imalat sanayi verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. 

Avrupa tarafında, özellikle otomotiv hisselerindeki sert düşüş borsa genelinde de panik havasına neden oldu. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,80, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,42 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,83 değer kaybetti. 

Bugün Çin'de açıklanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) 47 ile son 6,5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi Çin ve küresel büyümeye yönelik endişeleri artırdı ve borsalarda hızlı düşüşe neden oldu. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,97, Hong Kong'ta Hang Seng endeksi yüzde 2,90, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,23 düşüş kaydetti. 

Yurt içinde bayram tatili nedeniyle bugün öğlene kadar işlem yapılacak olan piyasalarda dün küresel piyasalara paralel olarak negatif bir seyir izlendi. Dün dolar/TL 3,00 seviyesinden 3,04'lere kadar çıkarken, BIST 100 endeksi günü yüzde 1,14 değer kaybıyla 74.994 puandan tamamladı. Analistler, küresel piyasalardaki negatif seyrin, bugün tek seans olarak yapılacak Borsa İstanbul'un açılışını olumsuz etkileyeceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 74.000 seviyesinin destek olarak takip edileceğini ifade ediyor.