Küresel piyasalar negatifte

Global piyasalar, ekonomik aktiviteye yönelik endişelerin devam etmesi ile negatif bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de son dönemde açıklanan veriler ve hızlı düşüşünü sürdüren emtia fiyatları, emtia üreticisi ülke büyümeleri ve dev enerji şirketleri üzerinde baskı oluştururken bu baskının geleceğe ilişkin beklentileri düşürmesi yoluyla bir sarmal haline geldiği ve dönüp tekrar piyasa fiyatlamalarını olumsuz etkilediği görülüyor. 

Petrol fiyatları, yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesine gerilerken, bakır fiyatlarının da 6,5 yılın en düşük seviyesinden verdiği tepkilerin sınırlı kalması dikkati çekiyor. Düşen emtia fiyatlarının, ilgili şirketlerin hisse senetleri ve küresel büyüme beklentileri üzerinde oluşturduğu baskı ile pay piyasalarındaki düşüş eğilimi dün de devam ederken, dolar endeksi avro ve yendeki toparlanmanın etkisiyle 97,35'e geriledi.  

ABD'de, dün açıklanan toptan eşya stoklarının beklentilerin altında kalmasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,77 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,48 değer kaybetti. 

Avrupa tarafında, Almanya'da açıklanan cari fazlanın beklentilerin altında kalmasına karşın avro/dolar paritesi yükseliş eğilimini sürdürerek 1,08 seviyelerinden 1,10'un üzerine çıktı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,76, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,95 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,14 düştü. 

Asya borsaları, Japonya'da açıklanan ÜFE'nin beklentilere yakın gerçekleşmesine karşın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,32 değer kaybetti, Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yatay bir seyir izliyor.