Küresel yatırımcılar enflasyonu deflasyon riskine tercih ediyor
İngiliz bankacılık devi Barclays’in Küresel Makro Araştırması raporuna göre önümüzdeki 12 ila 24 ay boyunca küresel yatırımcıların yüzde 60’ı için deflasyon, enflasyona göre daha büyük bir tehdit
DIŞ HABERLER
Dünyanın önde gelen merkez bankalarının trilyonlarca dolar likidite enjekte etmelerine rağmen küresel yatırımcıların deflasyonu enflasyondan çok daha büyük bir tehdit olarak gördükleri ortaya çıktı. İngiliz bankacılık devi Barclays’in Global Macro Survey (Küresel Makro Araştırması) raporuna göre önümüzdeki 12 ila 24 ay boyunca yatırımcılar için deflasyon daha büyük bir tehdit. Bankanın 912 küresel yatırımcıyla yaptığı eğilim araştırmasına göre katılımcıların yüzde 60’ı aşağı yönlü fiyat baskılarını enflasyon artışından çok daha riskli görüyor. Deflasyon korkularının yatırımcıların enflasyona karşı geleneksel güvenli liman olan altına bakışlarına yansıdığı belirtiliyor. Araştırmaya katılan yatırımcıların yüzde 25’i altının onsunun 2014’ün ilk çeyreğinin sonuna kadar 1200 doların aşağısına ineceğini öngörüyor. Diğer yüzde 25’si ise altının 1200-1250 dolar arasında işlem göreceğini öngörüyor. Euro Bölgesi için artan deflasyon baskıları ciddi bir kaygıya yol açarak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika faizini bu ayın başında yüzde 0.25’e indirmesine yol açmıştı. Euro Bölgesi enflasyonu geçen ekimde yıllık bazda yüzde 0.7’ye gerilemişti. Bu oran Kasım 2009’dan beri en düşük seviyeye işaret ediyor. Euro Bölgesi’nin düşük enflasyondan ötürü Japonya gibi uzun süreli deflasyon riskiyle karşılaşabileceği kaygıları gündeme gelmişti.
ECB: Fed belirsizliği tehdidi artırıyor
Avrupa Merkez Bankası’nın yılda iki kez yayınladığı finansal istikrar raporunda, Euro Bölgesi kaynaklı risklerin azaldığına ancak dış risklerin finans sistemini tehdit ettiğine dikkat çekildi. Raporda, Euro Bölgesi kaynaklı risklerin Mayıs ayından bu yana azaldığı belirtildi, ancak Fed Başkanı Ben Bernanke’nin Mayıs’ta parasal genişlemenin azaltılabileceğini açıklamasından bu yana piyasalarda oluşan belirsizlik nedeniyle küresel finans piyasalarından kaynaklanan tehdidin arttığı ifade edildi. ECB, raporda Mayıs’tan bu yana Fed’in parasal genişleme programında değişikliğe gideceği beklentisiyle küresel tahvil piyasalarında dikkat çeken bir fiyatlama oluştuğunu, döviz piyasasında volatilitenin arttığı ve bu beklentinin gelişen ülke ekonomilerinde de stres yarattığını söyledi. Raporda, merkez bankalarının istisnai parasal genişlemelerden çıkışı sürecinde tahvil faizlerinde ani yükselişler olabileceği, ancak ABD’nin uyguladığı sözlü yönlendirmeler gibi makro ekonomik politikalarla faizlerdeki olası ani yükselişlerin yumuşatılabileceği belirtildi. ECB, düşük bankakârlılıkları ve finansal piyasalardaki çok parçalı yapının ekonomik istikrarı tehdit ettiğini, fakat bankacılık birliğinin problemleri aşmakta etkili olacağını savundu.
Japon devi Nomura: Küresel kriz sona erdi
Japon yatırım bankacılığı devi Nomura’nın Hisse Araştırma Ekip Lideri Michael Kurtz tarafından hazırlanan en son yatırım notunda “Kimse size söylemedi ama küresel finansal kriz bitti” ifadesine yer verildi. Kurtz, küresel krizin bitmiş olmasına kanıt olarak ise ABD emlak piyasasındaki iyileşmeyi, ABD-Çin arasındaki cari işlemler açığındaki azalmayı ve Avrupa’da merkez ile çevre ekonomiler arasındaki marjinal maliyet farklarındaki daralmayı gösterdi. Bu gelişmeler ışığında 2014 yılıyla ilgili hisse stratejilerini değiştirdiklerini belirten Kurtz, gelecek yıl makroekonomik risklerin hisse performanslarında etkili olmayacağını söyledi.
Greenspan: Şu an için balon tehlikesi bulunmuyor
ABD Merkez Bankasının eski Başkanı Alan Greenspan, Amerikan ekonomisinin, muhtemelen bazı tahmincilerin öngördüğünden daha yavaş büyüyeceğini söyledi ve rekora yakın seyreden Amerikan hisse senedi piyasasında balon olmadığını dile getirdi. Bloomberg televizyonuna konuşan Greenspan, “Bu, gördüğüm kadarıyla bir hisse senedi piyasası balonunun özelliklerine sahip değil” diyerek, ilerleyen zamanlarda bunun olabileceğini, ancak şimdi böyle bir şey görmediğini söyledi. Hisselerdeki artışla dahi, ABD ekonomisinin yatırımları azaltan belirsizlik unsurundan ötürü kısıtlandığını söyleyen Greenspan, “Ekonominin önümüzdeki yıl yüzde 2.5-3 büyüyeceğini öngören ekonomistler fazla iyimser olabilir” dedi. Greenspan, ekonominin biraz yukarı yönlü olduğunu belirterek, hiç şüphesiz, belli bir miktar hızlanmanın görüldüğünü, ancak genel olarak ekonomi üzerinde, büyük oranda belirsizliğin oluşturduğu bir baskı olduğunu savundu. Greenpsan, 2014 için yüzde 2 civarında büyüme öngördü. Bu oran, bu yılki yüzde 1.7 büyümenin ardından Bloomberg’in 73 ekonomistinin öngördüğü yüzde 2.6 tahmininin altına işaret ediyor. Greenpsan, bankaların verimli bir şekilde işlememesinden ötürü ekonominin biraz da bankacılıktan ötürü geri kaldığını savundu.