Kutsal Cuma'ya kan bulaştı

Suriye'de altı haftadır süren ve 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği gösterilere bir yenisi daha eklendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Suriye'de olağanüstü halin kaldırılmasının ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin lağvedilmesinden birkaç gün sonra bugün yine tansiyon  yükseldi. El Cezire, on binlerce kişinin toplandığı "Kutsal Cuma" protestolarında  hayatını kaybedenlerin sayısının 20 olduğunu bildirdi.

AFP'ye konuşan görgü tanıkları 11 kişinin öldüğünü söyledi. İktidar karşıtı gösterilerin ilk başladığı Dera kentindeki Ezreh kasabasında 8 kişi ölürken,  Hirak'ta 1, başkent Şam'ın Duma semtinde de 2 kişi hayatını kaybetti.

Hama'da da güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için gerçek mermilerle ateş açtığı ve 2 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Atılan "Halk rejimin devrilmesini istiyor" sloganlarının, daha önceki gösterilerde reform ve daha fazla özgürlük isteyen göstericilerin tavırlarını daha da sertleştirdiğine işaret olduğu belirtildi.

Reuters’a konuşan görgü tanıkları ise güvenlik güçlerinin, başkent Şam’ın tarihi Meydan Mahallesi'nde toplanan demokrasi yanlısı protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale ettiğini bildirdi.

Bir görgü tanığı "Güvenlik güçleri Meydan’ı gören bir üst geçitten göstericilere gaz sıktı. O sırada yaklaşık 2 bin kişi vardı. Müdahaleyle dağıldılar ancak yüzlerce kişi yeniden toplanmaya başladı" dedi.

Yemen'de yandaş da ve muhalif de gösteride

Yemen'de yüzbinlerce Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih yandaşı ve muhalifi ülke genelinde gösteriler yapıyor.

Bölgedeki kaynaklar, cuma namazından sonra ülke genelindeki kent ve kasabalarda yüzbinlerce Salih taraftarı ve muhalifinin karşıt gösteriler yaptığını belirtiyor.

Başkent Sana'da devlet başkanlığı sarayı önünde toplanan Salih yandaşı büyük kalabalık "Cuma Uzlaşması" yazılı pankartlar taşırken, yüzbinlerce muhalif ise Salih'e karşı çıkarak ordudan ayrılan ve muhaliflerin yanında yer alan komutan ve  askerlerin korumasında gösteri yapıyor.

Yemen'in güneyinde muhaliflerin etkin olduğu Taiz kentinde de büyük bir kalabalık Salih'in görevi bırakması talebiyle toplandı.

Salih, Sana'da destekçilerine yaptığı konuşmada, Körfez İşbirliği Konseyi'nin iktidar transferi girişiminden memnun olduğunu belirtti, ancak bu transferin görev süresinin 2013 yılında sona erdiğini bildiren anayasaya uygun olması gerektiğini söyledi.

Yemen anayasasına göre Salih'in 5 yıllık görev süresi 2013'ün sonunda bitiyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir