Kuzey Irak'ın Kürt bölgesinde protestolar artıyor
Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesinde bölgesel hükümetin, IŞİD ile savaşa darbe vurabilecek olan ekonomik çöküşü engellemek için yeni kemer sıkma önlemleri açıklamasının ardından protestolar daha da yoğunlaştı.
Ekonomik krizle boğuşan Kuzey Irak'ın Kürt bölgesinde tansiyon yükseliyor.
Bazı peşmerge savaşçıları, polis ve diğer devlet görevlilerinin maaşlarını talep ettikleri protestoların üçüncü gününde kendi üslerinin dışındaki ana yolu kapattılar.
Petrol fiyatlarındaki küresel düşüşten sert etkilenen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (KRG) geçtiğimiz hafta yaptığı bir duyuruyla mali durumu iyileşene kadar devlet çalışanlarının maaşlarının yalnızca bir kısmını ödeyeceğini açıklamıştı.
Alınan yeni kemer sıkma önlemleri içişleri bakanlığı çalışanlarını ve IŞİD ile savaşan peşmergeleri kapsamasa da KRG zaten birkaç aylık borç yükü altında bulunuyor.
Yerel NRT kanalına konuşan protestoculardan bir tanesi, "Maaşlarımızı alalı dört ay oluyor. Açıkçası peşmerge artık bunu devam ettiremez" dedi.
Bir başka peşmerge ise, "Bu hükümet artık meşrutiyetini kaybetti. Başka insanlara yolu açmaları lazım" dedi.
Kürt yetkililer yaşanan ekonomik krizin peşmerge gücünde ayrılıklara neden olabileceği uyarısı yaparak, yabancı güçlerden mali yardım istediler.
Barışçıl gösteriler Koya, Halepçe ve Chemchemal şehirlerinde de gerçekleşti. Toplu protestoların çok yaygın olmadığı başkent Erbil'de de son haftalarda ufak protestolar ve grevler yapıldı.
Kürt bölgesinde yaklaşık 10 yıl süren ekonomik büyüme, Erbil'in kendi petrolünü bağımsızca ihraç edebilmek için Türkiye ile bir boru hattı inşa etmesinin ardından 2014 yılında Bağdat'ın yaptığı mali yardımı kesmesiyle ani bir son buldu.Bu durum aylık 875 milyar Irak dinarı (800 milyon dolar) kamu ödemesi yapması gereken KRG'yi zor durumda bıraktı.
KRG bütçe ödemelerini yapabilmek için günlük petrol ihracını 600,000 varile çıkarsa da petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle aylık 717 milyon dolarlık açık vermeye devam etti.
IŞİD ile mücadele ve Irak'ın geri kalanında şiddetten kaçan yaklaşık bir milyon kişinin bölgeye akın etmesi, kötü yönetim ve rüşvetle beraber bölgedeki krizi daha da büyüttü.
Geçtiğimiz Ekim ayında maaşlara yönelik yapılan protestolar şiddetle sonuçlanarak hâlâ çözülmemiş bir siyasi düğüm oluşturdu.