Kuzey Kore nükleer deneme yaptı; BM acil olarak toplandı
Kuzey Kore'nin nükleer füze denemesine dünya ülkelerinden sert tepkiler gelirken, BM Güvenlik Konseyi acil toplanma kararı aldı
SEUL - Kuzey Kore'nin nükleer füze denemesine dünya ülkelerinden sert tepkiler gelirken, BM Güvenlik Konseyi acil toplanma kararı aldı. Tepkileri dikkate almayan Kuzey Kore yönetiminin 2 kısa menzilli füze daha fırlattığı bildirildi.
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'dan yapılan duyuruda, başarılı bir nükleer test yapıldığı ve bunun, ülkenin nükleer caydırıcılığını artırma yolunda bir adım olduğu bildirildi.
Duyuruda, "Nükleer test, patlayıcı gücü ve kontrol teknolojisi daha üst düzeye çıkarılmış güvenli bir nükleer denemeyi daha başarıyla yapmıştır ve bu denemenin sonuçları, nükleer silahların gücünün artırılmasında ve nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik problemlerin çözümüne katkı sağlamıştır" iddialarına yer verildi.
KCNA'da yer alan duyuruda nükleer denemenin, toprak bütünlüğünün, ülkenin, ulusun ve sosyalizmin korunmasına, barışın garanti altına alınmasına ve Kore yarımadası ile bölge güvenliğinin korunmasına katkı sağlayacağı da ileri sürüldü.
Güney Kore'den yapılan açıklamada da, gece geç saatlerde bir sarsıntı tespit edildiği ve bunun büyük bir ihtimalle nükleer denemeden kaynaklandığı bildirildi.
Denemenin ardından alarma geçen Güney Kore'de kabine üyelerine, konuyu görüşmek üzere Devlet Başkanı Lee Myung-bak tarafından acilen toplanmaları çağrısında bulunulduğu belirtildi.
Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, Kuzey Kore'nin nükleer denemesine sert tepki gösterildi ve gerekli cevabın BM Güvenlik Konseyi tarafından verileceği ifade edildi.
Bakanlık sözcüsü Kazuo Kodoma, "Uygun cevap kesinlikle verilecektir. Bunu BM Güvenlik Konseyinde yapmalıyız" diye konuştu.
Kuzey Kore, ilkini 2006 yılında yaptığı nükleer denemelere, uzun menzilli füze denemesinin ardından sıkılaştırılan uluslararası yaptırımlara tepki olarak devam edileceğini açıklamıştı.
Tespit edilen sarsıntıya göre nükleer deneme, Kuzey Kore'nin kuzeydoğusunda yapıldı. Amerikan Jeolojik Çalışmalar Enstitüsü, merkez üssü, Kimchaek kentinin yaklaşık 70 kilometre kuzeybatısında, yerin 10 kilometre altı olarak tespit edilen sarsıntı 4,7 büyüklüğünde oldu.
Obama: Kuzey Kore dünyaya doğrudan ve düşüncesizce meydan okuyor
ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'yi, yeni füze denemeleriyle dünyaya meydan okumak ve uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı.
Kuzey Kore'nin nükleer denemesi ve ardından yaptığı üç füze denemesiyle ilgili bir açıklama yayımlayan Obama, Kuzey Kore'nin "dünyaya düşüncesizce meydan okuduğunu" belirtti.
Obama, açıklamasında, Kuzey Kore'nin "tehditkar faaliyetlerinin yarattığı tehlikeye" uluslararası toplumun karşılık vermesi gerektiğini belirterek, "Bu denemeler, ülkenin bugüne kadarki faaliyetleri ve açıklamalarına bakıldığında sürpriz olmamakla birlikte, bütün ülkeler için ciddi bir tehdittir. Kuzey Kore'nin nükleer silah geliştirme girişimleri ve balistik füze programı, uluslararası barış ve güvenlik için tehdit oluşturmaktadır" ifadelerine yer verdi.
BM Güvenlik Konseyine bu kadar bariz bir şekilde karşı çıkmanın dünyaya doğrudan ve düşüncesizce meydan okumak olduğunu kaydeden Obama, "Bu tahrikler sadece Kuzey Kore'nin daha da dışlanmasına yarayacaktır. Kuzey Kore, kitle imha silahlarından vazgeçmedikçe uluslararası camiada kabul görmeyecektir" görüşünü dile getirdi.
Açıklamada, çok taraflı görüşmelerde ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla çalışmaya devam edeceği ve BM Güvenlik Konseyinin diğer üyeleriyle de müzakerelerde bulunulacağı kaydedildi.
Öte yandan, ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Kuzey Kore'nin denemelerinin "saldırganlık ve cüretkarlık örneği ve uluslararası hukuka muhalefet" olduğunu söyledi. Mullen, "Bunların hepsi, bölgeyi istikrarsızlaştıran bir ülkeyi işaret ediyor. Uzun dönemde nükleer silah programlarını geliştirmeye devam etmeleri ABD için büyük bir tehdit oluşturacaktır" dedi.
Güney Kore: Kuzey Kore ABD'yi önceden bilgilendirdi
Kuzey Kore'nin, ABD'yi yapacağı denemelerle ilgili önceden bilgilendirdiği bildirildi.
Bir Güney Kore devlet başkanı yardımcısı telefonla yaptığı açıklamada, "ABD önceden uyarıldı" diye konuştu.
Yetkili, Washington'un da bu uyarıyı bölgedeki müttefiklerine iletip iletmediği ya da Pyongyang'ın diğer hükümetleri da uyarıp uyarmadığının bilinmediğini söyledi.
"Kuzey Kore denemelere 1 saatten az bir zaman kala haber verdi"
Bir Amerikalı yetkili, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemeleri yapacağını 1 saatten az bir zaman kala haber verdiğini bildirdi.
Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Kuzey Kore'nin denemelerle ilgili haberi verirken hiçbir talepte bulunmadığını belirtti.
Ban Ki-mun: Nükleer deneme nedeniyle derin endişe duyuyorum
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuzey Kore'nin bugün yaptığı nükleer denemeden "derin endişe duyduğunu" söyledi.
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da temaslarda bulunan Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapması nedeniyle derin endişe duyuyorum" dedi.
Ban, "Bölgedeki durumu ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki görüşmeleri yakından takip ediyorum" diye konuştu.
Bu arada İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınadı.
Brown, yayımladığı bildiride, Kuzey Kore'nin denemesini, "yanlış, üzücü ve dünya için tehlikeli" olarak nitelendirdi ve bu denemenin bölgedeki barış çabalarını baltalayacağını ifade etti.
Fransa, Kuzey Kore'ye yaptırımların sıkılaştırılmasını istedi
Fransa, nükleer denemelerine devam eden Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasını talep etti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Eric Chevallier, ülkesinin, Kuzey Kore'ye karşı yaptırımların artırılması konusunu BM Güvenlik Konseyi'ndeki muhataplarıyla gözden geçireceğini söyledi.
Fransa'nın Kuzey Kore'yi sert biçimde kınayan bu sabahki açılmasına atıfta bulunan sözcü, "ülkesinin, Kuzey Kore'den yeni tahrik edici eylemlerden kaçınmasını istediğini" bildirdi.
Dora Bakoyanni: Derin endişe duyduk
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinden "derin endişe duyduğunu" söyledi.
Bakoyanni konuya ilişkin açıklamasında, uluslararası toplumu kararlı ve ölçülü bir yanıt vermeye çağırdı.
Bakoyanni, "Kuzey Kore'nin nükleer denemesini şiddetle kınıyorum. Bölgesel ve global istikrarı hedef alan bu tehditten dolayı derin endişe duyuyorum. Kuzey Kore nükleer yetenekleri geliştirmeye çalışmak yerine 6'lı görüşmelere dönmeli ve gerginliği daha da arttıracak girişimlerden kaçınmalıdır" dedi.
AGİT'in de uluslararası toplumun bir parçası olarak, bu denemeye karşı kararlı ve ölçülü bir yanıt verilmesine katkıda bulunması gerektiğini belirten Bakoyanni, "Teşkilatımızın, katılımcısı Rusya nedeniyle Kuzey Kore ile direkt sınırı vardır" diye konuştu.
AGİT Dönem Başkanı, işbirliği ve diyaloğun bölgede güvenliği arttırmak için büyük önem taşıdığını da vurguladı.
Seul borsası düştü
Ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunduğunu açıklamasının ardından Seul borsası düştü.
KOSPI endeksi'nin Kuzey Kore'nin "başarılı" bir nükleer denemede bulunduğunu açıklaması üzerine yüzde 3,97 düşerek, 55,78 puan kaybettiği belirtildi.