Kuzey Kore'nin serbest bıraktığı öğrenci öldü

Kuzey Kore'nin serbest bıraktığı ve ülkesine gönderilen 22 yaşındaki ABD'li öğrenci Otto Warmbier yaşamını yitirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kore'yi turist olarak ziyaret ettiği sırada tutuklanan ve 17 ay süren tutukluluğu sırasında komaya giren 22 yaşındaki ABD'li üniversite öğrencisi Otto Warmbier geçtiğimiz hafta ülkesine gönderilmişti. 

Ancak Warmbier'in dün hayatını kaybettiğini bildiren ailesi yaptıkları açıklamada, "Oğlumuzun Kuzey Korelilerin elinde korkunç acılar çektiği istismar maalesef bugünkü üzücü netice dışında bir sonuç alınmasını imkansız hale getirmiştir" dedi.

Fiziki şiddete maruz kaldığı iddia ediliyor

Warmbier'in doktorları öğrencinin beyninin geniş çaplı hasar aldığını ve "karşılık veremez ancak uyanık" bir durumda kaldığını belirtmişlerdi. Gencin Kuzey Kore'de gözaltındayken nasıl davranıldığı ve ne tür tıbbi destek aldığı bilinmemesine karşın akrabaları gözaltındayken fiziki şiddete maruz kaldığını ifade ediyor.

Hırsızlık suçu ile yargılanıyordu

Kuzey Kore devlet basını Warmbier'in propaganda sloganı yazan bir cismi çalmaya çalışırken yakalandığını belirtmiş, Pyongyang da Warmbier'in "insani gerekçelerle" geçen hafta serbest bırakıldığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 22 yaşındaki gencin ölümü ardından ailesine başsağlığı mesajı gönderdi ve "Son kurban için yas tutarken, Kuzey Kore rejiminin gaddarlığını" kınadığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin "adil olmayan tutukluluk" nedeniyle Kuzey Kore'yi sorumlu tuttuğunu ve Pyongyang yönetiminin elindeki üç ABD vatandaşını serbest bırakmasını istedi.