Lagarde: Türkiye'nin başkanlığı güçlü ve dürüst

IMF Başkanı Lagarde, "Türkiye'nin başkanlığı, güçlü ve dürüst" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

IMF Başkanı Lagarde, Türkiye'nin G20 önceliklerini kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olmak üzere genel başlıklar altında toplamasını "zekice" bulduğunu belirterek, "Türkiye'nin başkanlığı, güçlü ve dürüst" dedi. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Türkiye'nin G20 başkanlığında gösterdiği başarılı performansa övgüde bulundu. Lagarde ve Kim, ABD'nin başkenti Washington'da devam eden G20 Oturumları kapsamında B20 (Business 20) tarafından düzenlenen "Küresel bir Yönetim Mekanizmasına Doğru" konulu konferansa katıldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın özel konuşmacı sıfatıyla iştirak ettiği konferansın, açılış konuşmasını B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Hisarcıklıoğlu, Kasım ayında Antalya'da düzenlenecek G20 Zirvesi'ne sadece uzun bir dilek listesiyle gitmek istemediklerini ifade ederken, Dünya Kobi Forumu'nun kurulumu, küresel büyümenin uzun vadeli altyapı yatırımlarıyla canlandırılması ve ticaret engellerinin kaldırmasının ana eylem planları arasında yer aldığını belirtti. Hisarcıklıoğlu'nun ardından kürsüye gelen Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi Başkanı ve Coca Cola'nın Üst Yöneticisi Muhtar Kent, özel ve kamu sektörleri arasındaki işbirliğinin önemi vurgulayan kısa konuşmasının ardından mikrofunu IMF Başkanı Lagarde'a bıraktı. 

"3 genel başlıkta toplanması zekice"

Lagarde, G20'nin Türkiye liderliğinde yoğun bir çalışma programına girdiğini belirtirken, "Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında işe koyulduk. Ölçülebilir hedeflerimiz var ve Başbakan Yardımcısı Babacan, hepimizin sorumluluklarını yerine getirdiğinden emin olmak için gerekeni yapacak" dedi. Türkiye'nin G20 önceliklerini kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olmak üzere 3 genel başlık altında toplamasını "zekice" bulduğunu dile getiren Lagarde,  "Türkiye'nin başkanlığı, güçlü ve dürüst. Bize hedeflere ulaşıp, ulaşmadığımızı söyleyecek. Atatürk, 'Doğruları söylemekten korkmayın' dedi. Bunu aklımızın bir köşesinde tutalım" diye konuştu. Lagarde, ayrıca Türkiye'nin kaliteli altyapı yatırımlarına yönelik iddialı hedeflerini kuvvetle desteklediklerini kaydederken, sözlerini, "Hepimiz değerli ve samimi önerilerimizle, çok merak ettiğim ve gerçekten gitmek isteğim Antalya'da, başarılı bir zirve düzenlenmesine yardımcı olabiliriz" şeklinde tamamladı. 

Kim: Desteğiniz ve rehberliğiniz için minnettarız 

Dünya Bankası Başkanı Kim de G20 dönem başkanı Türkiye'ye gösterdiği çabalardan ötürü teşekkür ederken, "G20, Türkiye'nin başkanlığında Dünya Bankası'nın Küresel Altyapı Fonu'nu (GIF) öncelikleri arasına aldı. Desteğiniz ve rehberliğiniz için minnettarız" ifadelerini kullandı. Kim, ayrıca Türkiye'nin yönettiği "B20'nin KOBİ'lerin sermaye piyasaları ve finansman erişimi yönelik çalışmalarını da memnuniyetle karşıladıklarını" dile getirirken, "Dünya KOBİ Forumu, çok heyecan verici bir gelişme. Bu forumda tam anlamıyla yer alacağımıza söz veriyoruz" dedi. Son olarak, geçen hafta Ankara'da yapılan ilk G20 - B20 ortak çalıştayını düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirten Kim, B20'nin G20 gündemini şekillendirmekte büyük rol oynayacağını sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir