Latin Amerika'da kanser vakaları artıyor

Bölgede, her 100 bin kişiden 163'ü kansere yakalanıyor ve her 22 kanser vakasından 13'ü ölümle sonuçlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Latin Amerika'da kanser vakalarının arttığı, her 100 bin kişiden 163'ünün kansere yakalandığı ve her 22 kanser vakasından 13'ünün ölümle sonuçlandığı bildirildi.

BBC'nin, Lancet Oncology dergisine dayandırdığı habere göre, Latin Amerika'da Avrupa ve ABD'ye kıyasla vaka sayısı çok daha azken, kanserden ölüm oranı daha yüksek.
Uzmanlar, yaşam süresi uzadıkça, kanserin daha da yaygınlaşacağına ve birçok ülkenin hastalıkla baş edemeyeceğine dikkati çekerek, Latin Amerika'da kanserin geç teşhis edilmesinin ve tedavi koşullarının yetersizliğinin, ölüm oranını yükselten başlıca nedenler olduğunu bildirdi.
Araştırma çerçevesinde Latin Amerika'da ve Karayipler bölgesinde Arjantin, Bahamalar, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Guatemala, Fransız Guyanası, Guyana, Honduras, Haiti, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru, Porto Riko, Paraguay ve El Salvador'da kanser vakaları ve tedavileri incelendi.
Uzmanlar, söz konusu ülkelerde ekonomilerin büyümesi ve yaşam standartlarının iyileşmesi sayesinde insanların, artan biçimde gelişmiş ülkelerin alışkanlıklarını edindiğini, daha hareketsiz bir yaşam sürdürdüklerini, daha sağlıklıksız beslendiklerini, daha fazla içki ve sigara tükettiklerini söylediler.
Güneşe maruz kalmayı ve kapalı mekanlarda yakıtların neden olduğu kirliliği de risk faktörleri arasında sıralayan uzmanlar, Latin Amerika'da her 100 bin kişiden 163'ünün kansere yakalandığını, her 22 kanser vakasından 13'ünün ölümle sonuçlandığını açıkladılar.
ABD'de her 100 bin kişiden 300'ünün, Avrupa'da 264'ünün kanser hastası olduğu, öte yandan ABD'de her 37 kanser vakasından 13'ünün, Avrupa'da da her 30 kanser vakasından yaklaşık 13'ünün ölümle neticelendiği belirtildi.
Uzmanlar, 2030'da Latin Amerika'da ve Karayipler'de 1,7 milyon kanser hastasının olacağını, 1 milyondan fazla kişinin kanserden öleceğini öngörüyorlar.