Lefkoşa'da AB karşıtı gösteri

Brüksel'de Rum lider Nikos Anastasiadis ile AB ve IMF yetkilileri arasında müzakereler sürerken, Lefkoşa'da AB karşıtı gösteri düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - Komünist Parti AKEL'in çağrısı üzerine dün akşam saatlerinde Rum Parlamentosu önünde toplanan yaklaşık bin kişi, AB bürolarının bulunduğu "European Union House" binasına kadar yürüdü.
 
Ellerinde, "Troyka evine dön", "21. yüzyılın köleleri olmak istemiyoruz" ve "Paralar bizim, hayat da bizim" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler olaysız dağıldı. Gösteri sırasında polis parlamento ve AB bürolarının bulunduğu binanın çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.
 
Anastasiadis'den istifa tehdidi
 
Diğer yandan, Brüksel'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilgili kredi anlaşmasının nihai şeklini belirlemek üzere bugün saat 19.00'da yapılması planlanan Avro Grubu toplantısının, Rumlarla AB yetkilileri arasında uzlaşma sağlanamaması nedeniyle saat 22.00'ye ertelendiği bildirildi.
 
Rum medyasına yansıyan haberlerde, Rumlarla AB yetkilileri arasında sert müzakerelerin sürdüğü Brüksel'de, IMF, Kıbrıs Bankası'nın (Cyprus Bank) yeniden yapılandırılması ve Laiki Trapeza'nın, Avrupa Finansal Destek Mekanizması'na olan 9,5 milyar avroluk borcunun bu bankaya aktarılmasında ısrar ettiği, Rum lider Anastasiadis'in ise IMF'nin bu talebinde ısrar etmesi durumunda istifa edeceğini bildirdiği belirtildi.
 
Haberlerde, Anastasiadis'in IMF Başkanı Christin Lagarde'a, "Gideceğim ve pişman olacaksınız" dediği belirtildi.