Lübnan'daki Türk askerinin görev süresi uzatılıyor

Lübnan'daki Birleşmiş Milletler (BM) Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki Türk askerinin görev süresi üçüncü kez uzatılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Başkanlığına sunulan Lübnan'daki Birleşmiş Milletler (BM) Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki Türk askerinin görev süresinin, 5 Eylül 2009 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılması için Hükümete izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, 23 Haziran Salı günü TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla sunulan tezkerede, BM Güvenlik Konseyi'nin 11 Ağustos 2006 tarihinde kabul ettiği 1701 sayılı karar ve TBMM'nin 5 Eylül 2006 tarihinde bir yıl için verdiği izin çerçevesinde Türkiye'nin, UNIFIL'e Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarıyla katkı sağladığı anımsatıldı.

Söz konusu izin süresinin, son olarak TBMM'nin verdiği kararla 5 Eylül 2008 tarihinden itibaren 1 yıl uzatıldığı ifade edilen tezkerede, Türkiye'nin UNIFIL kara harekatına ve deniz görev gücüne yaptığı katkılarla, barışı koruma harekatının etkin biçimde yapılmasında önemli bir görev üstlendiği, bunun da Türkiye'nin gerek BM Güvenlik Konseyi üyeliğine paralel olarak BM sistemi içinde, gerekse bölgesel ve küresel ölçekte görünürlüğünün artmasını ve sahip olduğu saygın konumunun pekişmesini sağladığı kaydedildi.

Türkiye'nin, UNIFIL'e katılımının bölgede barış ve istikrarın korunmasına yönelik politikasının sürdürülmesine önemli katkıda bulunduğu belirtilen tezkerede, şöyle denildi:

"UNIFIL'in görev süresi, 31 Ağustos 2009 tarihinde sona erecek olup, görev süresinin 31 Ağustos 2009 tarihinden sonraki dönem için yenilenmesi yönünde BM Güvenlik Konseyi tarafından bir kararın kabul edilmesi beklenmektedir. Lübnan'daki siyasi ve güvenlik ortamının ülkedeki askeri unsurlarımızın görevlerini sürdürmeleri bakımından uygun olduğu düşünülmektedir.

Bu hususlar ışığında ve Lübnan makamlarının doğrudan talepleri ve bölgedeki güvenlik koşulları da dikkate alınarak, BM Güvenlik Konseyinin UNIFIL'in görev süresinin uzatılması yönünde karar alması durumunda; hudut, şümul ve miktarı Hükümetçe belirlenecek Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, BM Güvenlik Konseyi kararı ve TBMM kararı ile tespit edilen ilkeler kapsamında, 5 Eylül 2009 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL harekatına iştirak etmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından yapılması için Anayasanın 92. maddesi uyarınca izin verilmesini arz ederim."

Başbakanlık tezkeresi, 23 Haziran Salı günü TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.