Lufthansa'da 4 bin pilot grevde

Pilotların dört günlük grevi nedeniyle 4 bin 200 uçuş iptal edilecek. Lufthansa yönetimi ise grevin durdurulması için mahkemeye başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Alman havayolları şirketi Lufthansa'da pilotlar grev yapıyor. Almanya'nın önde gelen havayolu şirketi Lufthansa'nın tarihindeki en büyük greve 4 bin kadar pilot katılıyor. Pilotların sendikası Vereinigung Cockpit'in, ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve iş güvencesi talebiyle gece yarısı başlattığı grev dört gün sürecek.

Lufthansa'nın yan şirketlerinden Germanwings ve Lufthansa Cargo pilotlarının da katıldığı grevin, dört günlük maliyetinin 100 milyon Euro'yu bulması bekleniyor.

Satışları bakımından Avrupa'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa, günlük 160'ı uzun mesafeli olmak üzere genellikle 1,800 uçuşu bulunduğunu, bugün yapılması planlanan 1000 kadar ya da daha fazla sayıda uçuşun iptal edileceğini tahmin ettiğini açıkladı. Grev süresince 4 bin 200 uçuşun iptal edileceği sanılıyor.

Lufthansa, ülke içinde seyahat edeceklere trenle yolculuğu önerirken, uluslararası uçuşlar için yolcularını diğer havayolu şirketlerine yönlendirmeye çalışıyor.

Grevden en çok Frankfurt ve Münih havaalanlarının etkileneceği belirtiliyor.

Lufthansa yönetimi mahkemeye başvurdu

Bu arada Lufthansa yönetimi mahkeme grevin durdurulması talebiyle Frankfurt İş Mahkemesine başvuruda bulundu. Lufthansa sözcüsü Andreas Bartels, grevin pilotların taleplerine oranla fazla abartılı olduğu gerekçesiyle iş mahkemesine başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Lufthansa'dan bir sözcü yaptığı açıklamada, "önkoşulsuz görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduklarını ancak, sendikanın da koşulsuz görüşmelere, ayrıca karşılanamaz ve yasal olarak kabul edilemez taleplerinden vazgeçmeye hazır olması gerektiğini" ifade etmişti.

Pilotların sendikası Vereinigung Cockpit de dün prensipte görüşmelerin yeniden başlamasına hazır olduğunu ancak, Lufthansa'nın bazı taleplerinden vazgeçmeye niyeti olmadığını belirtmişti.

İzmir-Münih uçuşları grev kapsamında değil

Öte yandan grevin İzmir-Münih uçuşlarını kapsamadığı açıklandı. Adnan Menderes Havalimanı'ndan günde bir kez yapılan seferlerde iptalin söz konusu değil. Bugünkü sefer önceden açıklandığı gibi saat 16.05'te yapılacak.

Lufthansa CityLine gibi bölgesel ortaklarının uçuşlarının programa uygun olarak gerçekleştirileceği bildirildi.

Şirketin "Vereinigung Cockpit" sendikası tarafından başlatılan grev tedbirleri sonucunda, 22-25 Şubat 2010 tarihlerine ait uçuş programında gerekli ayarlamaları yaptığı kaydedildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir