Lukoil, Özbekistan'a 480 milyon dolarlık yatırım yapacak

Şirket, Özbekistan'daki doğal gaz ocakları için arama-keşif ve işleme çalışmalarına yatırım yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAŞKENT - Rus Lukoil şirketi, bu yıl sonuna kadar Özbekistan'daki doğal gaz arama-keşif ve işleme çalışmalarına 480 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Özbekistan'daki temasları kapsamında basına açıklama yapan Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, Rus Lukoil şirketinin 2010 yılında Özbekistan'daki doğal gaz ocaklarında yapılacak arama-keşif ve işleme çalışmalarına 480 milyon dolarlık yatırım yapma mecburiyeti üstlendiğini kaydetti.

İvanov, iki ülkenin yakıt-enerji sektöründe çok faal işbirliği içerisinde olduğunu hatırlatarak, uzmanların hesaplamalarına göre, sadece Lukoil şirketi son yıllarda Özbekistan ekonomisine birkaç milyar dolarlık yatırım yaptığını ve bunun iyi bir rakam olduğunu vurguladı.

Kasım 2007;de, ülkede ilk doğal gaz üretimine başlayan Rus Lukoil şirketi, bugüne kadar toplam 6 milyar metre küp doğal gaz üretmiş bulunurken, şirket, Özbekneftgaz ile işbirliğinde ülkenin Kandım-Hauzak-Şadı-Kungrad doğal gaz yataklarında yaptığı doğal gaz arama-keşif ve işleme projesi çerçevesinde toplam 2 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.

2008 yılında Taşkent;i ziyaret eden Rusya;nın Lukoil şirketi Başkanı Vagit Alekperov, Lukoil;in Özbekistan;daki petrol-gaz sektörüne 2015 yılına kadar 5,5 milyar dolarlık yatırım yapmayı ve bu çerçevede 2007-2039 yıllarında toplam 300 milyar metre küp doğal gaz üretmeyi hedeflediğini kaydetmişti.

Rus Lukoil şirketi, ayrıca Özbekneftgaz, Malezya'nın Petronas, Kore Milli Petrol Şirketi KNOC ve Çin Milli Petrol Şirketi CNPC ile birlikte oluşturduğu uluslararası konsorsiyumla da Aral Gölü tabanında yapılan doğal gaz arama-keşif çalışmalarında yer alıyor.

Toplam 190 petrol-gaz sahasının tespit edildiği Özbekistan'da, bu petrol-gaz sahalarının 88'i kullanılırken, 58'i kullanılmaya hazırlanıyor, 35'i araştırılıyor ve 9 petrol-gaz sahası ise dondurulmuş bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir