”Macaristan vakası, Doğu Avrupa ülkelerine bulaşabilir”

EBRD Başkanı Mirow, "Macaristan hükümetinin gelecek haftalarda IMF ile çözüm üzerinde anlaşacağını sanıyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BUDAPEŞTE-  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Macaristan'daki durumun diğer Doğu Avrupa ülkelerine yayılması riski konusunda uyarıda bulundu.

EBRD Başkanı Thomas Mirow, Almanya'da yayımlanan Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, "Macaristan vakasının diğer Doğu Avrupa ülkelerine bulaşma riski bulunuyor, ancak bu ülkeler reformları ve yeniden yapılanmayı sürdürerek bu riskten kendilerini koruyabilirler" dedi.

Mirow, "Macaristan hükümetinin gelecek haftalarda IMF ile çözüm üzerinde anlaşacağını sanıyorum" ifadesini kullandı.

Macaristan'daki merkez sağ Fidesz hükümeti, banka vergisini bu hafta oylama konusunda kararlı görünüyor. Hükümet, banka vergisiyle 2010 ve 2011'de 200 milyar forint (890 milyon dolar) gelir elde edeceğini tahmin ediyor.

Nepszabadsag gazetesinin haberine göre Başbakan Viktor Orban, Fidesz partisi milletvekillerine yaptığı konuşmada, hükümetin, banka vergisi konusunda borç veren kesimlerle olan anlaşmazlıktan geri dönmeyeceğini söyledi. Orban, hükümetin, 3 Ekim'deki yerel seçimlerden önce ya da sonra tasarruf önlemleri uygulamayacağını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Gyorgy Matolcsy de IMF ve AB'nin ülkesiyle görüşmeleri askıya alma kararının mali istikrarı tehdit etmediğini belirtti. Matolcsy, dün Viyana'da düzenlediği basın toplantısında "Uluslararası para piyasalarına geldiğinde önemli bir risk görmüyorum. Yeni Macar hükümeti, bu yıl sürdürülebilir yüzde 3,8 bütçe açığıyla sonuçlanacak bütün kararları aldı" diye konuştu.

"Macaristan sonunda IMF ile anlaşacak"

Matolcsy, IMF heyetinin Eylül ayında Budapeşte'ye dönmesinin beklendiğini ve Macaristan'ın sonunda IMF ile anlaşmaya varacağını kaydetti.

IMF ve AB, Macaristan'ın, bu yıl bütçe açığını GSYH'nin yüzde 3,8'ine ve gelecek yıl yüzde 3'ün altına çekmesi için harcama tarafı dahil sürdürülebilir yapısal önlemleri almasına ihtiyaç bulunduğunu belirterek, bu ülkeyle olan 20 milyar euroluk (25,8 milyar dolar) fon üzerindeki görüşmeleri askıya almıştı. Macar hükümeti, bu yıl bütçe açığı hedefini tutturmak için banka vergisine ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Görüşmelerin askıya alınmasının ardından, son üç ayda euro karşısında en kötü performans gösteren Macaristan para birimi forint dün yüzde 2,9 değer kaybederek, 29 Nisan 2009 tarihinden bu yana en düşük seviyesini görmüştü.  

Macaristan Merkez Bankası dün yüzde 5,25 olan faiz oranında değişikliğe gitmemiş, politika yapıcıların "risk primlerinde sürdürülebilir yükseliş" durumunda borçlanma maliyetlerini artırmaya ihtiyaçları olabileceğini açıklamıştı.

Merkez Bankası Başkanı Andras Simor faiz kararından sonra gazetecilere, görüşmelerin çökmesinin "Macaristan'ın risk değerlendirmesine yardımcı olmayacağını" söylemişti.

IMF ve AB ile görüşmelerin askıya alınmasıyla, kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 80 olan Macaristan, 20 milyar euroluk fonun kalan kısmından yararlanamayacak. Her ne kadar hemen finans baskısı altında olmasa bile görüşmelerin askıya alınması bu ülkenin finansman maliyetini artıracak ve yatırımcıların Macar varlıklarına olan güveninin daha da aşınmasına yol açacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir