Macaristan'ın iki bölgesinde olağanüstü hal

Sığınmacıların umuda yolculuğunda Avrupa'ya açılan kapı konumundaki Macaristan'da hükümet, yaşanan mülteci krizinden dolayı ülkenin Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgelerinde olağanüstü hal ilan etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs yaptığı açıklamada, sığınmacı akınına karşı Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildiğini ve bu uygulamanın ihtiyaç süresince yürürlükte kalacağını belirtti.

Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada bu yıl Macaristan'a ulaşan sığınmacıların sayısının 200 bini aştığı ve sadece dün Sırbistan üzerinden 9 bin 380 kişinin ülkeye girdiği belirtildi.

Macaristan, Sırbistan üzerinden gelen sığınmacıların yoğun olarak kullandığı Röszke-Horgos tren yolunun Macaristan'daki girişini dün kapatmıştı. Bugün aynı bölgeden girmek isteyen sığınmacılar, sınır kapılarında kurulan iltica başvuru bölgesine gönderildi. 

Sınır bölgesinde çok sayıda silahlı asker ve polisin görev yaptığı gözlendi. Başvuruda bulunan sığınmacılar, işlemlerin ardından Macaristan'daki sığınmacı merkezlerine götürülecek.

Yeni yasal düzenlemeler uygulamaya girdi

Bugün itibari ile yürürlüğe giren yeni yasal düzenlemelere göre, yasadışı yollarla sınırı geçmeye çalışmak suç kabul edilecek. Suçlular 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanabilecek. Sınıra çekilen tel örgülere zarar vererek sınırı geçmenin cezası ise 5 yıl hapse kadar yükselebilecek.

Macaristan hükümetinin, iltica başvurularıyla ilgili düzenlemelerde değişiklik olmadığını açıklamasına rağmen, Sırbistan'ı güvenli ülke olarak tanımladığı için başvuruların büyük bölümünün geri çevrilmesi de bekleniyor.

Macaristan Savunma Bakanı Istvan Simicsko, sınırları korumak için 4 bin 300 asker konuşlandırdıklarını açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir