Maliki ilişkileri düzeltmek için K. Irak'ı ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ERBİL/BAĞžDAT - Irak Başbakanı Nuri elMaliki, iki yılı aşkın süredir ilk kez Kuzey Irak'taki özerkKürt bölgesini ziyaret etti.

Dün yapılan ziyaret, merkezi hükümet ile Kürt yönetimiarasında yaşanan ve ülkenin bütünlüğünü zorlayan petrol ve toprak sorunlarının çözümü yolunda sembolik bir adım olaraknitelendi.

Kürtlerle ilişkinin düzelmesi, komşu Suriye'deki iç savaşınetkisiyle Irak'ta artan şiddet olaylarının Maliki üzerindekibaskısını hafifletebilir. Şii Başbakan Maliki olaylardan IraklıSünnileri sorumlu tutuyor.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Maliki'yiErbil'de uçağın yanına kadar giderek karşıladı.

Irak'ta çoğunluktaki Şiiler, Sünniler ve Etnik Kürtlerarasında iktidar paylaşımını öngören "Erbil Anlaşması"Maliki'nin 2010 yılında yaptığı son Kuzey Irak ziyaretinde kabul edilmişti.

Ancak bu anlaşma tam anlamıyla uygulamaya geçemedi. MerkeziBağdat yönetimi ve Kürtler o tarihten bu yana petrol gelirlerinin paylaşımı ve özerk bölgenin sınırları konusundaanlaşmazlık içindeler.

Ziyaret bu konularda somut ilerleme ortaya çıkarmadıysa da, her iki taraf da görüşmelerin ilerleyebilmesi için olumlu birortam doğduğunu belirttiler.

Maliki Erbil'de yaptığı kabine toplantısı ve ardındanBarzani ile baş başa görüşmesinden sonra düzenlediği basıntoplantısında, "Ne benim ne de başkan Barzani'nin elinde sihirli değnek var. Önemli olan ikimizin de paylaştığı çözümbulma isteğidir" dedi.

Barzani geçen hafta yaptığı bir açıklamada, müzakerelerbaşarılı olmazsa, özerk Kürt bölgesinin Bağdat ile "yeni birilişki biçimi" arayacağını söylemişti.

Son yıllarda Kürtler Exxon Mobil, Total,Chevron gibi yabancı petrol şirketleriyle kendikoşullarında anlaşmalar yapmış, bu da Irak petrolleri hakkındaanlaşma imzalama yetkisinin sadece kendinde olduğunu savunanmerkezi hükümeti kızdırmıştı.

Kürtler ürettikleri petrolü Bağdat'ın denetimindeki Kerkük-Ceyhan boru hattından ihraç ediyorlardı ancak Bağdat kuzeydeçalışan şirketlere ödeme yapmayı kesince, Aralık ayından bu yanabu hatta petrol verilmiyor.

Ayrıca Bağdat ve Kürtler arasında, her iki tarafın da hakiddia ettiği zengin petrol varlığına sahip topraklar üzerinde anlaşmazlık sürüyor.