Maliye çalışanları greve gidecek

Yunanistan'da Maliye Bakanlığı çalışanları 48 saatlik grev kararı alırken, eczacılar yeni eylem hazırlığında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GÜMÜLCİNE  - Yunanistan'da, yeni yardım anlaşması karşılığında uygulamaya konulan tasarruf önlemleri çerçevesinde emekli maaşlarında yapılan kesintilere itiraz eden böbrek hastaları, hükümetin bu konudaki uygulamasını protesto etmek için hemodiyaliz makinesine bağlanmayı ret etti.
 
Kuzey Yunanistan bölgesinde, başta Selanik olmak üzere, birçok kentte uygulamayı protesto eden 500'ün üzerinde böbrek hastası, hayatlarını tehlikeye atarak bugün saat 12.00'den itibaren iki saat süreyle hemodiyaliz makinelerine bağlanmadı.
Böbrek Hastaları Derneği Başkanı Hristos Karagiozis yaptığı açıklamada, vatandaşlara hastanelerdeki sağlık hizmetlerine yüzde 25 katkı payı ödeme zorunluluğu getirilmesiyle böbrek hastalarının yaşamları için gerekli olan pahalı ilaçları satın almakta zorluk çektiklerini belirterek, böbrek hastalarının emekli maaşlarında yapılan kesintilerin durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.
Devlet hastanelerinin son dönemde "İçi boş bir kabuk" haline geldiğini ifade eden Karagiozis, hastanelerde gerekli ilaç ve malzemelerin bulunmaması sebebiyle, ihtiyaçları olan pahalı ilaçları dışarıdan satın almak zorunda kaldıklarını belirtti. Dernek Başkanı Karagiozis, böbrek hastalarının, sürekli olarak hemodiyaliz makinesine bağlanma günü geldiğinde gerekli malzemenin bulunmayacağı korkusuyla yaşadığını söyledi.
 
Doktorlar da grevde
 
Bu arada, sert tasarruf önlemleri çerçevesinde maaşlardaki kesintileri ve işten çıkarılmaları protesto amacıyla birçok devlet kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen grevler sürerken, bugün devlet hastaneleri doktorları da 24 saatlik grev başlattı.
Yunanistan Devlet Hastaneleri Doktorları Birlikleri Federasyonu'nun (OENGE) kararıyla gerçekleştirilen grev çerçevesinde, maaşlarda yapılan kesintilere ve sağlık alanında işten çıkarılmalara itiraz eden doktorlar, öğle saatlerinde başkent Atina'da Sağlık Bakanlığı önünde bir gösteri düzenledi.
OENGE'den yapılan açıklamada, "Sağlık alanında getirilmek istenilen yeni uygulamalarla, toplumun sağlık hizmetlerine en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde, doktorların maaş açısından imha edildiği ve sağlık sisteminin dağılma noktasına getirildiği" ileri sürüldü.
Federasyon açıklamasında ayrıca, tasarruf önlemleri çerçevesinde sağlık alanındaki değişiklikleri ve kısıtlamaları protesto amacıyla tüm hastanelerdeki uzman doktorlara 30 Kasım'da bir günlüğüne iş bırakma eylemi yapmaları çağrısında bulunuldu.
Diğer yandan, kemer sıkma önlemleri çerçevesinde bazı illerdeki vergi dairelerinin iptal edilmesine ve işten çıkarılmalara itiraz eden Maliye Bakanlığı çalışanları da 29 ve 30 Kasım'da 48 saatlik bir grev kararı aldı.
Maliye Bakanlığı Çalışanları ve Vergi Müfettişleri Birliği'nin (POE-DOY) kararıyla gerçekleştirilecek iki günlük grev süresince, ülkedeki vergi dairelerinde tüm işlemler durdurularak vergi tahsil işlemleri yapılmayacak.