Marihuana satışını sadece devlet yapabilecek

Uruguay'da Temsilciler Meclisi, marihuanayı yasallaştıran bir tasarıyı onayladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANKARA - Uruguay'da Temsilciler Meclisi, marihuanayı yasallaştıran bir tasarıyı onayladı. Tasarı Senato tarafından da onaylanırsa Uruguay, marihuananın üretimini, dağıtımını ve satışını yasalarla kontrol eden ilk ülke olacak.
BBC Türkçe’nin haberine göre, Jose Mujica hükümeti, hazırlanan yasanın, uyuşturucu tacirlerinin kâr kapısını kapatıp, uyuşturucu kullanan kişileri daha ağır maddelerden uzak tutacağını savunuyor.


Ülkeden marihuana satışını sadece devlet yapabilecek
Bu yasaya göre ülkede marihuana satışını sadece devlet yapabilecek. Yasa bu yetkiyi 'marihuananın ve tüm yan ürünlerinin kontrolü, ithalat ve ihracat yetkileri, ekimi, yetiştirilmesi, hasadı, üretimi, saklanması, ticari olarak satılması ve dağıtımı devlete aittir' ifadeleriyle tanımlıyor.

Ayda 40 gr satın almak serbest
Habere göre marihuana satın almak isteyen kişilerin 18 yaşını geçmiş ve bir veri tabanına kayıt yaptırmış olması gerekiyor. Bu kişiler özel ruhsata sahip eczanelerden her ay 40 gram marihuana satın alabilecek ya da evlerinde altı kök kenevir bitkisi yetiştirebilecekler.
Yasa tasarısı Parlamento'nun alt kanadında 13 saat süren sert tartışmaların ardından 96 milletvekilinin 50'sinin oyuyla kabul edildi.
Yasa tasarısına destek veren milletvekilleri, Temsilciler Meclisi'nde bir sandalye çoğunluğa sahip iktidardaki Geniş Cephe koalisyon hükümetinin üyeleriydi.
Koalisyon üyesi Dario Perez, tasarıyı reddedeceğini açıklamıştı ancak yapılan oylamada değişikliğe destek verdi.
Sol kanat hükümetin daha büyük bir çoğunluğa sahip olduğu Senato'nun da yasayı onaylaması bekleniyor.
Yasa tasarısını geçen yıl gündeme getiren Savunma Bakanı Eleuterio Fernandez Huidobro, 'bazı uyuşturucuların yasaklanmasının, toplumda, uyuşturucunun kendisinden daha büyük sorunlar yarattığını' savunuyordu.
Ancak muhalefetteki Colorado Partisi, dünyanın hiçbir yerinde uyuşturucuları yasallaştırmanın, uyuşturucu kullanımını azaltmadığını savunuyor.

Papa'dan uyarı: Sahte tanrılara karşı dikkatli olun
BBC Türkçe’nin yansıttığı haberde Latin Amerika'nın önde gelen bazı siyasetçilerinin ve toplumun etkili isimlerinin uzun süredir marihuananın yasallaştırılması çağrısında bulunduğu anımsatıldı.
Habere göre, ancak bir başka etkili isim Papa Francis, geçen hafta Brezilya'ya yaptığı ziyaret sırasında, uyuşturucuların yasallaştırılması için yapılan girişimleri eleştirmiş, "Para ve güç için her şeyi yapabilecek ölüm tacirleri var. Şiddeti teşvik eden, ölüm tohumları eken uyuşturucu trafiğiyle mücadele etmek için toplumların cesur adımlar atması gerekir" demişti.
Rio'da uyuşturucu bağımlılarının tedavi göreceği klinikte eski bağımlılar ve halen uyuşturucu kullanan kişilerle görüşen Papa, "Bugünlerde insanlar, özellikle de gençlerimiz, Tanrı'nın yerini alan ve sahte umut vadeden para, başarı, güç ve keyif tuzağına düşüyor. Bu sahte tanrılara karşı dikkatli olun" uyarısında bulunmuştu.