May, AB ile uzlaşı kriterlerini açıkladı

İngiltere Başbakanı May, Brexit sonrası AB ile yapılacak anlaşmada üzerinde duracakları temel noktaları açıkladı. May ayrıca, kötü bir anlaşma yerine anlaşma yapmamayı tercih edeceklerini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında İngiltere’nin Birlik'ten ayrılma süreci planlaması sürüyor.

İngiltere Başbakanı May, Londra’da düzenlenen toplantıda, İngiltere’nin Brexit sürecinde 12 maddeden oluşan önceliğinin gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizerken Avrupalı liderler de ülkenin ‘’çok zorlu’’ bir çıkışa doğru yol aldığı uyarısında bulundu

Brexit sürecinde başlaması gereken 50. Madde müzakerelerinin iyi gitmesi durumunda İngiltere’nin AB ile iyi geçinebileceğini ifade eden May ‘’Olumlu bir sonuca varılacağından eminim aynı zamanda İngiltere için bir anlaşma olmamasının kötü bir anlaşmadan daha iyi olacağından da eminim’’ diye konuştu.

May, Londra’daki Lancaster House’da yaptığı konuşmada, 27 ülkeden oluşan Avrupalı liderlere AB ile anlaşma sağlanmasında aşağıdaki maddelerin İngiltere için öncelikli olduğunu iletti:

- Rekor sayıdaki göçmenlerin kamu servislerini sıkıntıya sokması sebebiyle Britanya’nın sınırlarını tekrar kontrol altına alması.

- İngiltere bundan böyle Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın yükümlülüğünde bulunmamalı.

- İngiltere’nin ortak pazar üyeliğinden tamamen çıkması.

- İngiltere’nin Gümrük Birliği’nden çıkması buna karşılık ortak üye olarak kalması.

- İngiltere’nin AB bütçesine yüksek miktarda bağışta bulunmaması bunun yerine belirli programlara küçük miktarlarda katkı yapması.

- İngiltere’nin bunlara karşılık Avrupa Birliği ile daha yeni, kapsamlı ve büyük bir ticaret anlaşması arayışına girmesi ayrıca Avrupa dışındaki ülkelerle küresel İngiltere stratejisi kapsamında ticari ilişkiler inşa etmesi.

Başbakan May ayrıca, AB ile yapılacak son anlaşmanın parlamentoya sunulacağını da belirtti.

İngiltere'de istihdam azaldı, ücretlerde artış hızlandıİngiltere'de istihdam azaldı, ücretlerde artış hızlandı


Juncker: Açıklamaları memnuniyetle karşıladım

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, İngiltere ile Avrupa Birliği arasında Londra'nın AB'den ayrılması konusunda yapılacak müzakerelerde dengeli bir anlaşmaya ulaşılmasını istediğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Juncker, "Başbakan May'in açıklamalarını memnuniyetle karşıladım. İngiltere ile müzakerelerin kurallara saygılı şekilde dengeli bir çözümle sonuçlanması için herşeyi yapacağız" diye konuştu.

Juncker ayrıca, İngiltere ile AB arasında müzakerelerin İngiltere Madde 50'yi tetiklediğinde başlayacağını da hatırlattı.