McCain'i 'vergiler' ve 'Bush' zorlayacak

İki adayın en çok tartıştığı konuların başında 'vergiler' geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD başkanlığı için yarışan Demokrat Barack Obama ile Cumhuriyetçi John McCain'ın ekonomi politikaları konusunda en büyük tartışma vergi yaklaşımı üzerinde yoğunlaşırken, ABD'yi ve dünyayı sarsan finans krizinin McCain'e büyük zarar verdiği gözlendi.

McCain de Bush gibi Cumhuriyetçi olduğu için, krizden sorumlu olduğu düşünülen Bush yönetimine yönelen tepkiler, "faturanın McCain'e kesilmesine" neden oldu.

Ayrıca yönetimin finans sektörünü kurtarma amacıyla hazırladığı 700 milyar dolarlık paket, McCain'in verdiği desteğe karşın, Temsilciler Meclisindeki ilk denemede ağırlıkla Cumhuriyetçilerin oylarıyla reddedildi.

Bu da McCain'in, kendi partisinin milletvekillerince bile önemsenmediği izleniminin yayılmasına yol açtı ve kampanyanın geriye kalan bölümünde McCain'e zarar verdi.

Obama, kampanyasında, geliri yılda 200 bin doların altında olanların vergilerini azaltacağı, yılda 250 bin doların üzerinde olanlarınkini ise artıracağı sözünü verdi. Obama, McCain'i, sadece büyük şirketlerin ve nüfusun yüzde 1'ini oluşturan en zengin kesimin vergisini azaltmak istemekle eleştirdi.

Bütün kesimlerin vergisinin azaltılmasından yana olduğunu dile getiren McCain ise, Obama'nın vergi planının küçük yatırımcıları çok kötü durumda bırakacağını savundu ve bu iddiası bazı seçmenlerden ilgi gördü.

Her iki adaydan da finans sektörü denetim sözü

Hem Obama, hem de McCain, finans sektörüne bazı denetlemelerin getirileceği sözünü verdi.

McCain, seçilirse devlet harcamalarını donduracağını duyurarak, rakibi Obama'nın harcamaları artıracağını savundu. Obama ise gereksiz ve işe yaramayan programları durdurarak tasarruf sağlayacağını ifade etti, ancak ayrıntı vermedi.

McCain, Obama'yı "refahın paylaştırılmasına" çalışmak ve dolayısıyla "sosyalist ve aşırı solcu" olmakla da suçladı. Ancak Obama, bu iddiaları "saçma" olarak nitelendirdi.

Obama, yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde yoğunlaşma sözünü verirken, McCain, kıyı bölgelerinde petrol aramalarını artıracağı ve nükleer enerjiye ağırlık vereceğini söyledi.

Ülkede seçim sistemi eleştiriliyor

ABD'de uygulanan başkanlık seçiminde halk, doğrudan başkanı seçmiyor, başkanı belirleyecek seçiciler kurulunu oluşturacak delegeler için oy kullanıyor.

Eyaletlerin tamamına yakınında, en çok oy alan aday, delegelerin tamamını kazanıyor. Sadece Maine ve Nebraska eyaletlerinde, alınan oya göre delege dağılımı ihtimali bulunuyor.

ABD'de uygulanan seçim sisteminde, ülke çapında kullanılan oyların çoğunluğunun elde edilmesi, başkan seçilmeye yetmiyor.

Örneğin en son 2000 seçimlerinde dönemin Demokrat adayı Al Gore, ülke çapında daha fazla oy almasına karşın, delege yarışında Cumhuriyetçi George Bush'un gerisinde kalarak başkan seçilememişti.

Bazı çevreler, bu yüzden mevcut başkanlık seçimi sistemini eleştiriyor. Sistemi savunanlar ise federal bir mekanizmada bu yöntemin eyaletlerin haklarını koruduğunu ifade ediyor.