Medvedev de yaptırım talimatını imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in ardında Başbakan Medvedev de Türkiye'ye ekonomik yaptırımlara ilişkin kararnameyi imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Türkiye'ye uygulanacak ekonomik yaptırımlara ilişkin kararnameyi imzaladı.

Rus Tass haber ajansının verdiği bilgiye göre, imzalanan kararname 1 Ocak 2016'dan itibaren Türkiye'den ithalatı yasaklanacak tarımsal ürünlerin listesine yer veriyor. İthalatı yasaklanacaklar listesinde meyve ve sebzelerin yanı sıra tavuk ürünleri de var. 

Önce Putin imzalamıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yönelik tedbir paketi kararnamesini geçtiğimiz günlerde imzalamıştı. Uygulanacak 6 maddelik tedbir paketine “Rusya milli güvenliğini ve vatandaşlarını koruma altına alma ve Türkiye’ye yönelik belirli ekonomik yaptırımların uygulanması” adı verilmişti.

Kararın, 28 Kasım’da yürürlüğe girdiği ve yeni bir emre kadar yürürlükte kalacağı belirtilmişti

Charter seferler durduruldu

1 Aralık’tan itibaren Rusya ve Türkiye arasında charter seferleri durduruldu

İmzalanan kararnameye göre iki ülke arasında charter uçak seferleri bugünden itibaren durduruldu. Kararnamede Türkiye’de bulunan turistlerin geri dönmesi için özel seferler istisna ibaresine yer veridli.

İşte ekonomik tedbir maddeleri 

1) Merkezi Türkiye'de bulunan ve hukuken buraya bağlı olan firma ve kuruluşların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.

2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.

3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.

4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.

5) İki ülke arasında charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor.

6) Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılmasını emrediyor.