Medvedev, Sarkozy'yle görüştü

Rusya Devlet Başkanı, Sarkozy'ye AB'nin Gürcistan'ı bölgede çatışma başlatması nedeniyle kınamamasından üzüntü duyduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile yaptığı telefon görüşmesinde, AB'nin Gürcistan'ı bölgede çatışma başlatması nedeniyle kınamamasından üzüntü duyduğunu bildirdi.

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Medvedev'in telefonda görüştüğü Sarkozy'ye, AB'nin önceki günkü olağanüstü zirvesinde ''genelde dengeli'' bir karar aldığını söylediği kaydedildi.

Açıklamaya göre, Medvedev aynı zamanda, zirve bildirisinde Gürcistan'ın hareketlerinin Güney Osetya ve Abhazya çevresindeki krizlerin ana nedeni olduğu yönünde ''ilkesel bir değerledirmenin'' yer almamasında üzüntü duyduğunu ifade etti. AB, önceki gün yaptığı olağanüstü zirvede, Moskova ile yeni ekonomik ve siyasal anlaşma görüşmelerinin, Gürcistan'a giren Rus birliklerinin eski mevzilerine dönmemesi halinde ertelenmesi tehdidinde bulunmuştu. Gürcistan'ın geçen ay, tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'ya askeri harekat düzenlemesi üzerine, bölgeyle yakın ilişkiler geliştiren ve bölge halkının çoğuna pasaportunu veren Rusya'nın da Gürcü askerlerine karşı saldırıya geçmesiyle bölgede savaş patlak vermişti. Sağlanan ateşkesin ardından Rusya, Güney Osetya ile birlikte Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Abhazya'yı tanımıştı.