Medya ''darbe'' olarak niteledi

Mısır'da ordunun yönetime el koyması dünya medyasında "flaş" haber olarak îlk sırada yer alırken, genel olarak ordunun eylemini "darbe" olarak tanımlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -ABD'de New York Times'ın editör köşesinde Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nin hatalarına rağmen Mısır'ın ilk seçilmiş lideri olduğu vurgulanarak, "Mursi'nin ordu tarafından iktidardan indirilmesi tartışmasız olarak darbedir. Eğer Mısırlılar, diktatör Hüsnü Mübarek'i iktidardan düşüren 2011 devriminin, demokrasinin reddedilmesine götürecek şekilde sona ermesine izin verirlerse bu trajik olur" ifadeleri kullanıldı.

Mısır'da yeniden oluşacak siyasi düzende Mursi, Müslüman Kardeşler ya da genel anlamda İslami siyasetin yer alması gerektiği belirtilen yorumda, aksi takdirde Mısır demokrasisinden bahsetmenin tartışmalı hale geleceği kaydedildi.

Gün boyu yayın yapan CNN Amerika'da, ekran ikiye bölünerek Mursi karşıtları ve yanlılarının gösterileri verildi, uzmanlarla canlı bağlantı yapıldı.

CNN'in internet sayfasının da ilk haberi Mısır oldu. Haberde, ordunun ülkenin ilk demokratik yollardan seçilmiş Cumhurbaşkanını devirdiği belirtilerek, hala ülkenin meşru lideri olduğu yönünde ısrar etse de Mursi'nin ev hapsine alındığı kaydedildi.

Mısır'daki gelişmeler Washington Post'un da ilk ve en fazla okunan haberi oldu. Haberde Mısır'ın ilk demokratik yollardan seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Mursi'nin askeri liderler tarafından iktidarından edildiği aktarıldı.

Gazetedeki haberde, siyasi analistlerin, Mısır'da ordunun müdahalesinin birçok liberal ve laik Mısırlı tarafından ne kadar olumlu karşılansa da, ülkenin demokratik geleceği açısından iyiye işaret olmadığı şeklinde uyarılarda bulunduğu belirtildi.

Gazetedeki bir başka yazıda da, "İslamcıların haklarından mahrum edilmesinin, Mısır ve bölgede radikalleşmeye neden olabileceği" yorumu yapıldı.

Ordu cumhurbaşkanını devirdi

Çin'de özellikle yurt dışından temel haber sağlayıcısı olan Şinhua ajansı, "Ordu Mısır'da yeni bir başlangıç yapıyor ancak İhvan varlığını sürdürebilir" başlıklı yazıda, Mısır ordusunun, verdiği 48 saatlik sürenin ardından Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi zorlayarak yönetime el koyduğunu yazdı.

"Mursi'nin devrilmesi Mübarek'e göre daha hızlıydı ancak zordu" denilen haberde, Mursi'yi devirmek için insanların sokaklara döküldüğüne ancak Mursi ve İhvan taraftarlarının da sokakları doldurduğuna işaret edildi. Mübarek'in, "böyle önemli bir desteğe" sahip olmadığı hatırlatıldı.

China Daily gazetesinin "Ordu Cumhurbaşkanını devirdi, değişimi açıkladı" başlıklı haberinde de Mısır'ın ilk kez seçimle gelen lideri Mursi'nin "dramatik" gidişinin, Mübarek'in devrilmesinden bu yana Arap dünyasının en kalabalık ülkesindeki kargaşada "başka bir düğüme" daha neden olduğu belirtildi.

ÇKP'nin yayın organlarından Global Times gazetesi de "Ordu darbe gümbürtüsü arasında Mursi'yi yerinden etti" ifadesini kullanarak, ülkede birkaç gündür yaşanan olayları anlattı.

Mısır'da darbe Mursi devrildi

Hollanda yayın kurumu NOS, “Mursi’nin gidişinden sonra ölüm ve kutlama” başlığıyla verdiği haberde, Mursi taraftarlarıyla muhalifler arasında yaşanan olaylarda 14 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını bildirdi. Mursi karşıtlarının askeri darbeden sonra kutlamalar yaptığına işaret eden NOS, ABD Başkanı Barack Obama ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un açılamalarına da yer verdi.

Olayı manşetine taşıyan ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Telegraaf ise “Mısır’da darbe, Mursi devrildi” başlığını kullandı.

“Mısır ordusu Mursi’yi görevden aldı” başlığıyla haberi manşetine taşıyan De Volkskrant gazetesi, ön sayfasına Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi’nin darbe açıklamasını okuduğu sıradaki fotoğrafını bastı.

Ön sayfasında askeri öpen bir Mısırlı'nın fotoğrafını koyan AD gazetesi haberi, “Mısır’da ordu yönetime yeniden el koydu” başlığıyla verdi.