Merkel favori ancak koalisyon seçenekleri çeşitli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'da pazar günü yapılacak seçimlerin ardından Angela Merkel'in başbakanlık görevini sürdürmesi bekleniyor. Anketlere göre muhafazakarlar belirgin şekilde önde gidiyor ancak Merkel iktidarını devam ettirebilmek için büyük olasılıkla yine bir koalisyona gitmek zorunda kalacak. 

Merkel'in şimdiki muhafazakar koalisyonu, başkanı olduğu Hıristiyan Demokrat Parti (CDU), Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi ve Hür Demokratlar'dan (FDP) oluşuyor. Doğu Almanyalı bir din adamının kızı olan ve üçüncü kez dört yıllığına seçilmesi beklenen Merkel, Helmut Kohl ve Konrad Adenauer'in ardından savaş sonrası dönemde bu başarıyı gösteren üçüncü lider olabilir. Almanya'da pazar günkü seçimlerinin ardından oluşabilecek koalisyon ihtimalleri ve hükümet politikasına etkileri ile ilgili seçenekler aşağıda yer aldığı şekildedir:

En olası koalisyon seçenekleri

*Hıristiyan Demokratik Hıristiyan Sosyal Birlik(CDU/CSU)+Hür Demokratlar (FDP)
Almanya'da 2009'dan bu yana devam eden ortaklık, bu partilerin parlamentoda çoğunluk elde edebilmeleri halinde yenilenmiş olacak. Seçim anketleri bunun mümkün olabileceğini gösteriyor. Bu ihtimalin gerçekleşmesi, Almanya'nın gerek kendi iç meselelerinde gerekse Avrupa ile ilgili konularda şimdiki politikaların devam edeceğinin işareti olabilir. Vergiler aynı kalabilir, hatta belki düşebilir. Euro Bölgesi'nde gelecekte yapılabilecek mali yardımlar sıkı koşullara bağlanabilir ve egemenlik haklarının Brüksel'e devri konusundaki kuşkucu yaklaşım devam edebilir. Kabinede çok küçük değişikliklerin olması, Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin bu görevi sürdürmesi beklenebilir.

CDU/CSU+Sosyal Demokratlar (SPD)
Merkez sağ ve merkez sol bloklarının hiçbirinin çoğunluğu elde edememeleri halinde, Merkel'in muhafazakarları (CDU/CSU) ve muhalefetteki Sosyal Demokratlar (SPD) 2005-2009 döneminde olduğu gibi yeni bir "büyük koalisyona" zorlanabilir. Bu koalisyon yardım ihtiyacı duyan zor durumdaki güney Avrupa ülkelerine karşı biraz daha yumuşak bir tutum içinde olabilir; muhtemelen kamu yatırım projeleriyle Almanya'nın ekonomisini desteklemek için de daha fazla çaba gösterebilir. Partiler en varlıklı kesim için vergilerde sembolik bir artış ve yeni bir tür asgari ücret belirleme yoluna gidebilirler. Suriye örneğinde olduğu gibi yabancı ülkelere askeri müdahalelerde yer almaktan kaçınma eğiliminin de güçlenmesi bekleniyor.

Beklenmeyen koalisyonlar 
*SPD+Yeşiller
Merkez soldaki SPD ve Yeşiller, Almanya'yı 1998'den 2005'e kadar yöneten ve halen ülkedeki 16 eyaletin altısını birlikte yönetmekte olan 'kırmızı-yeşil' koalisyonu canlandırmak istiyorlar. Ancak anketler bunun gerçekleşmesinin zor olacağına işaret ediyor. SPD ve Yeşiller altyapı ve eğitim yatırımlarının finansmanı için varlıklı Almanların yükümlü oldukları vergileri artırmak ve ulusal çapta bir asgari ücret sistemi getirmek istiyorlar. AB destekçisi olan bu iki partinin hükümet kurması durumunda, koalisyonun yardım ihtiyacı içindeki euro bölgesi ülkelerine karşı daha yumuşak bir tavır sergilemesi bekleniyor.
* CDU/CSU + Yeşiller
Merkel, muhafazakarların Yeşiller ile güçlerini birleştirmeleri halinde başbakan olarak kalabilir. Bu şekildeki bir federal koalisyonun önündeki en büyük engel Merkel'in Fukushima felaketi sonrası nükleer enerjiye verdiği desteği geri çekmesinin ardından kalkmış oldu. Ancak partiler vergilerden Avrupa politikalarına kadar pek çok konuda birbirlerinden o kadar farklı görüşteler ki, kurulan ortaya çok kırılgan olabilir.

Olasılığı çok düşük koalisyonlar
* SPD+Yeşiller+Sol Parti ya da SPD+Yeşiller+FDP koalisyonları
Almanya için diğer teorik koalisyon seçenekleri de var ki daha önce bu partilerden bazıları bir diğeriyle bir araya gelmeyeceğini önceden açıkladığından bu ihtimallerin hayata geçme şansı çok az. Bu partiler arasındaki politika farklılıkları söz konusu koalisyonları neredeyse imkansız kılıyor.

Seçimin yenilenmesi
Merkel'in muhafazakarlarının merkez sağda bir çoğunluk sağlayamamaları ve SPD veya Yeşiller ile de anlaşamamaları halinde en azından teorik bir ihtimal olarak da olsa Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un yeniden seçim ilan etme olasılığı var. Ancak savaş sonrası Almanya'da bunun örneği yaşanmadı ve bu ihtimal son derece zayıf.