Merkel, Timoşenko'yu tebrik etti

Almanya Başbakanı Merkel, serbest bırakılan Ukraynalı muhalif lider Timoşenko'yu telefonla arayarak tebrik etti. Merkel ayrıca Timoşenko'yu rahatsızlığının tedavisi için Almanya'ya davet etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna parlamentosunun kararıyla serbest bırakılan ve cezaevinden çıkan muhalif liderlerden Yulia Timoşenko ile telefonda konuşarak, tebrik ettiği bildirildi.

Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Merkel telefonda Timoşenko'yu "Özgürlüğe hoş geldin" sözleriyle selamladı ve sağlık sorunlarının tedavisi için Almanya'ya davet etti.

Merkel'in, Timoşenko'ya ülkesinin birliği için Ukrayna'nın doğusundaki halka da el uzatması çağrısında bulunduğu, ayrıca muhalefetin birlik içinde hareket etmesi için de çaba göstermesi beklentisini dile getirdiği kaydedildi.

Alman basınının Timoşenko'nun partisinin Kiev'de yaptığı açıklamaya dayandırdığı haberlere göre, Merkel telefon görüşmesinde Ukrayna'daki reform sürecine destek sözü verdi ve iki siyasetçi en kısa zamanda bir araya gelme konusunda anlaştı.

Timoşenko, başbakanlığı döneminde 2011 yılında Rusya ile doğal gaz anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili görevi suiistimal suçlamasıyla yedi yıl hapse mahkum edilmişti. Timoşenko'nun "sağ kolu" olarak bilinen Aleksandr Turçinov'un yeni meclis başkanı olmasıyla Ukrayna parlamentosu, eski başbakanın serbest bırakılmasını sağlayan yasayı kabul etmiş ve Timoşenko dün akşam saatlerinde özgürlüğüne kavuşmuştu.

Öte yandan, Merkel'in, Ukrayna'daki gelişmeler konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de telefonda görüştüğü bildirildi.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, yaptığı yazılı açıklamada, Merkel ve Putin'in Ukrayna konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu belirterek, "Her ikisi de Ukrayna'nın hızlı bir şekilde etkili bir hükümete kavuşması ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunması konusunda hemfikir" ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın siyasi ve ekonomik istikrarının her iki ülkenin ortak ilgisi olduğunu ve bunun liderler tarafından teyit edildiğini vurgulayan Seibert, tarafların yakın temas içinde kalacağını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir