Merkel, Trump'a işbirliği önerdi

Almanya Başbakanı Merkel, ABD'deki seçimi kazanan Trump'ı kutladı ve sıkı işbirliği önerisinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada işadamı Donald Trump’u kutladı.

Merkel, "Almanya ve ABD'nin demokrasi, özgürlük, hukuka saygı, köken, ten rengi, din, cinsiyet ve cinsel yönelimlerden ve siyasi görüşlerden bağımsız olarak insanların onuru gibi değerlerle birbirine bağlı” olduğunu anımsatarak Trump'a "bu değerler temelinde sıkı bir işbirliği” önerdiğini vurguladı.

Transatlantik ilişkilerin Almanya'nın dış politikasının temel taşlarından biri olduğunu ve öyle kalacağını belirten Merkel, Avrupa Birliği dışında hiçbir ülke ile bu kadar sıkı ilişki içinde olmadıklarını ifade etti. Merkel, bu nedenle de, terörizm, yoksulluk ve açlıkla mücadelede, barış ve özgürlüklerin sağlanmasında ve iklim politikalarında ortak bir siyaset yürütülmesini umduğunu söyledi.

Deustche Welle Türkçe’ye göre, Merkel, ABD Başkanı olarak Donald Trump'ın ülke sınırlarını aşan bir sorumluluğu olduğu konusunda uyarıda bulundu. Merkel, "büyük ekonomik gücü, askeri potansiyeli ve kültürel etkisi bulunan bu ülkeyi yöneten kişinin, neredeyse dünyanın her yerinde etkisi olacak bir sorumluluk taşıdığının” altını çizdi