Merrill Lynch anketi: Yatırımcılar umutlu

Avrupalı yatırımcıların nakit pozisyonları sekiz yılın en yüksek seviyesine ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- Ocak ayının Merrill Lynch Fon Yöneticileri Anketi’ne göre yatırımcıları etkisi altına alan küresel kriz bulutları, büyümenin artacağına ve deflasyonun yerini enflasyonun alacağına dair ümitlerle dağılmaya başladı.

Genel ekonomik beklenti havası keskin bir iyileşmeyle, 2008’deki taban seviyeleri geride bıraktı. Ekim ayında 17’ye kadar düşmüş olan Merrill Lynch Fon Yöneticileri Büyüme Beklentileri Bileşik (Composite) Göstergesi, Aralık ayındaki 25 seviyesinden bu ay 30’a yükseldi. Enflasyonun daha da düşeceğini tahmin eden fon yöneticilerinin oranı, Aralık’ta yüzde 82 iken, net yüzde 64’e düştü. Ankete katılanların yüzde 35’i uzun vadeli faiz oranlarının önümüzdeki 12 ayda yükselerek Aralık ayındaki yüzde 10 seviyesinin üzerine çıkacağını düşünürken, faiz oranlarının artacağına dair kanaat giderek artmaya başladı. Diğer taraftan ortalama nakit stoğu, Aralık ayındaki yüzde 5.5 seviyesinin çok az altına inerek yüzde 5.3 ile yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor.

Bank of America Menkul Kıymetler – Merril Lynch EMEA Hisse Araştırma Direktörü Gary Baker’a göre; “Yatırımcılar, özellikle ABD konusunda daha olumlu bir senaryodan bahsediyor ama korku faktörü hala etkisini sürdürüyor. Yatırımcıların harekete geçecek gücü olmasına rağmen son günlerdeki ılımlı hisse senedi yarışı onları ikna etmeye yetmemesi bunun hem beklentiler hem de piyasalar açısından bir ayı piyasası yarışı olduğuna işaret ediyor. Küresel sektör yatırımları kararlı bir şekilde savunmada kalmaya devam ediyor.”

Karamsarlık sürerken, Avrupa nakit pozisyonları rekor seviyelere yükseldi

Avrupa’daki nakit pozisyonlarının 2001’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkması, bölgenin ne kadar ihtiyatlı olduğunu gösteriyor. Aralık ayında bölgesel katılımcıların yüzde 29’u nakitte gösterge üstü pozisyondayken, bu ay bu oran yüzde 42’ye çıktı. 

Bu rakamlar, küresel ekonomik beklenti havası rahatlarken, savunma konumlarına çekilen Avrupalı yatırımcılar nedeniyle Avrupa’daki beklentilerin halen sisli olduğunu gösteriyor.

Avrupa’da ekonomik bir bunalım beklentisi olan katılımcıların oranı Aralık ayındaki yüzde 91 oranını geride bırakarak yüzde 100’ü buldu. Yatırımcılar kurumsal kârların hayal kırıklığı yaratmaya devam etmesinden kaygı duyuyor. Bu güvensizlik, Avrupa hisse senetlerinin ucuz olduğunu düşünen yatırımcıların oranının, Aralık rakamlarına göre yarı yarıya düşerek, yüzde 40’tan yüzde 22’ye inmesinde kendisini gösteriyor.

Bank of America Menkul Kıymetler, Merrill Lynch Avrupa Hisse Senedi Piyasaları Baş Stratejisti Karen Olney’e göre ‘Avrupalı yatırımcılar halen basit ve bilinen pozisyonlarla yetinirken daha maceracı hareketlerden kaçınıyor. Yatırımcılar yüksek maliyetli savunma sektörleriyle, hükümetlerin ekonomiyi canlandıracak altyapı harcamalarına ilişkin en ufak bir belirtiden medet uman, sarsılmış ama yıkılmamış döngüsel sanayilerin hisseleri arasında gidip gelmeye devam ediyor.’

Yatırımcıların Yiyecek İçecek ile İlaç sektörlerine akın etmesiyle anketimizde iki rekorun kırıldığını görüyoruz. Yiyecek İçecek sektörü anket tarihindeki en yüksek gösterge üstü seviyesine ulaştı (net olarak gösterge üstü fon yöneticilerinin yüzde 11’i). Bankacılık ve Sağlık sektörleriyle ilgili beklentiler arasındaki uçurum da rekor seviyede. Avrupalı yatırımcıların yüzde 57’si bankalarda gösterge altı pozisyondayken, yüzde 46’sı sağlık sektöründe gösterge üstü durumda. ‘İlaç sektörü, bankaları vuran kredi krizine ve ekonomik yavaşlamaya karşı büyük ölçüde dirençli’ diyor Karen Olney.

 

Sterlin’in yedi yıldır ilk defa değerinin altında olduğu düşünülüyor. Ekim ayında katılımcıların net olarak yüzde 58’i sterlinin değerinin üstünde olduğunu düşünürken bu ay net olarak yüzde 7’si değerinin altında olduğunu düşündüğünü ifade etti. Avro’nun ve Yen’in de değerinin üzerinde olduğunu düşünenlerin sayısı giderek artıyor.

ABD’den yükselen piyasalara

ABD hisselerinin küresel yatırımcılar arasındaki popülaritesini kaybettiği gözleniyor. ABD hisse senetleri piyasasında gösterge üstü pozisyon taşıyan fon yöneticilerinin (varlık plasiyerleri) net oranı Aralık’taki yüzde 25 seviyesinden Ocak ayında yüzde 7’ye geriledi. Bank of America Menkul Kıymetler - Merrill Lynch Gelişmekte olan Piyasalar Hisse Senetleri Baş Stratejisti Michael Hartnett’e göre ‘ABD hisse senetleri piyasasının popülaritesinde gözle görülür bir düşüş yaşanıyor; ve ABD’den uzaklaşma trendinin yeni yıldaki favorisi olarak bu kez gelişmekte olan piyasa hisse senetleri karşımıza çıkıyor.’ Gelişmekte olan küresel piyasalarda gösterge altı pozisyonda olan yatırımcıların oranı Aralık’taki yüzde 17 seviyesinden Ocak ayında yüzde 7’ye düştü.

Yatırımcılar Çin’e temkinli yaklaşıyor

Gelişmekte olan pazarlara artan ilgiye rağmen yatırımcılar Çin’e temkinli yaklaşıyor. Çin ekonomisinin gelişeceğini düşünen bölgesel yatırımcıların oranı yüzde 6’dan yüzde 10’a çıksa da bu oldukça düşük bir oran. Önümüzdeki 12 ay içinde Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasını bekleyen katılımcıların oranı Aralık’taki yüzde 79 oranından yüzde 70’e geriledi. 

‘Çin, 2009 yılında da küresel büyümenin sembolü olmaya devam edecek. Ancak son birkaç ayda çıkarılan büyük mali teşvik paketlerine rağmen yatırımcılar Çin ve Asya’da yaşanan büyümeye şüpheyle yaklaşıyor’ diyor Hartnett. ‘Gerçekten de Japon yatırımcıların ülkelerinin büyümesine ilişkin beklentileri neredeyse rekor derecede düşük seviyede.’