Metro: Haziran sonuna kadar 15 bin istihdam yeri azaltılacak

Metro Group Üst Yöneticisi (CEO) Dr.Eckhard Cordes dünya çapındaki istihdam azaltılmazının işten çıkarma şeklinde olmayacağını sçıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DUSSELDORF - Metro Group Üst Yöneticisi (CEO) Dr.Eckhard Cordes "Haziran sonuna kadar dünya çapında 15 bin istihdam yeri azaltılacak ama bu işten çıkarma şeklinde değil, doğal dönüşümle olacak" dedi.

Metro Group'un 2008 yılı mali sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Cordes, 2008'de mali piyasalarda dalgalanmalar yaşandığını ancak, kendileri için başarılı bir yıl olduğunu bildirdi.

Uluslararası büyüme hedeflerine ulaştıkları ve oluşturdukları "Shape 2012" modeli kapsamında tasarruf önlemleri alacaklarını belirten Cordes, "Haziran sonuna kadar dünya çapında 15 bin istihdam yeri azaltılacak ama bu işten çıkarma şeklinde değil, doğal dönüşümle olacak" diye konuştu.

Krizde yatırım bütçelerini koşullara uygun hale getirdiklerini belirten Cordes, 2009 yılında yatırımlarına ve büyümeye devam edeceklerini ifade etti.

METRO Group Yönetim Kurulunun, pazar konumunun pekiştirilmesi ve karlı büyüme seyrinin güvenceye alınması amacıyla ocak ayında, "Shape 2012" verimlilik ve değer artırım programını hayata geçirmeye karar verdiği belirtilen toplantıda Dr. Cordes, konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Gücümüzün korunup pekiştirilmesi için, grubu kapsamlı olarak yeniden yapılandıracak bir programı hayata geçirdik. Böylelikle şirketimiz çok daha şeffaf, müşteri bilinci daha yüksek, yapısal olarak daha basit ve yönetimsel olarak daha verimli hale gelecek.

Yapılacak değişikliklerde izlenecek esas ilke şu; Mümkün olduğunca özerk ve ancak gerektiği kadar merkezi bir yapıya kavuşmak. Program tamamıyla planlandığı gibi ve hızla sürdürülüyor, 2012 itibariyle 1,5 milyar euroluk artı bir kar potansiyeline ulaşacağımızdan eminim."

2,2 milyar euro kar

Metro Group Mali Konulardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi (CFO) Thomas Unger ise şirketin bilanço rakamlarını açıkladı.

Unger, şirketin satış rakamlarının yüzde 5,8 artışla 68 milyar euroya yükseldiğini belirterek, vergi ve faiz öncesi karın yüzde 7,1 artışla 2,2 milyar euroya yükseldiğini, kur etkisinden arındırılmış satış miktarının yüzde 6,1 arttığını anlattı. Unger, şunları kaydetti:

"1,18 euroluk temettü dağıtımı teklifi sunuldu. Media Markt olarak 2010 yılında Çin pazarına giriyoruz. Real'de yeniden yapılanma başarı getirdi. Almanya'da Metro Group satışlarını 2008 yılında yüzde 2 arttırarak 26,7 milyar euroluk bir ciro kaydetti. Uluslararası olarak bakıldığında, grup satışları yüzde 8,4 artışla 41,3 milyar euro olarak gerçekleşti. Yabancı ülkelerde gerçekleştirilen satışların payı ise yeni bir rekorla yüzde 60,8;e yükseldi. Grubun Batı Avrupa satışları yüzde 2,2 yükselerek 21 milyar euroya ulaştı. Doğru Avrupa'da ise satış rakamlarında yine dinamik bir büyüme kaydedilerek, satışlar yüzde 15,3;lük artışla 18,1 milyar euro olarak gerçekleşti. Asya ve Afrika'da Metro Group yüzde 18,6'lık bir artışla 2,2 milyar euro ciro kaydetti."

Dünya çapında 14'ü Real, 40'ı Metro Cash &Carry, 70'i de Media Markt olmak üzere toplam 124 yeni mağaza açıldığını bildiren Thomas Unger, Metro Group'un 2008'de ortalama 290 bin kişiyi istihdam ettiğini, bu rakamın bir önceki yıla oranla 15 bin kişilik bir artışa karşılık geldiğini söyledi.