Minsk protokolünün içeriği açıklandı

Ukrayna hükümeti ile ülkenin doğusundaki ayrılıkçılar arasında Minsk'te imzalanan ateşkes protokolünün içeriği açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV -  Ukrayna hükümeti ile ülkenin doğusundaki ayrılıkçılar arasında Minsk'te imzalanan ateşkes protokolünün içeriği açıklandı.

AGİT'in internet sitesinde yayımlanan protokole göre, Ukrayna-Rusya-AGİT üçlü temas grubu ve Ukrayna'nın doğusunda tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri temsilcileri 12 madde üzerinde anlaşma sağladı.

Anlaşma kapsamında ilk üç madde "acil iki taraflı ateşkes ilan edilmesi", "AGİT'in ateşkesin izlenmesi ve denetlenmesini sağlaması" ile "Donetsk ve Luhansk vilayetlerinin bazı bölgelerinde özel statü verilmek üzere bölgesel yönetimin güçlendirilmesini sağlayacak kanun kabul edilmesi" şeklinde sıralandı.

" Rusya veUkrayna sınırına yakın bölgelerde güvenlik bölgesi oluşturularak sınırın AGİT tarafından sürekli gözetim altında tutulmasının sağlanmasına" ilişkin dördüncü maddeyle AGİT'in bölgedeki etkinliğinin daha da artırılması amaçlanıyor.

"Esir ve tutukluların acilen serbest bırakılmasını" ve "Donetsk ve Luhansk bölgelerinde meydana gelen olaylarla ilgili kişilerin takip edilmeyeceği ve cezalandırılmayacağına ilişkin kanunun kabul edilmesini" şart koşan protokolde, barışın sağlanması için "kapsayıcı ulusal diyaloğun devam ettirilmesi" ve "Donbas bölgesinde insani durumun iyileştirilmesi için gerekli tedbirleri alınması" öngörülüyor.

Kriz bölgesinde merkezi yönetimin yetkilerini de sınırlayacak "Donetsk ve Luhansk vilayetlerinin bazı bölgelerinde özel statü verilmesi için yerel seçimlerin yapılmasına" ilişkin maddenin de yer aldığı protokolde, ayrıca bölgeyi yasa dışı silahlı güçlerden arındıracak "Ukrayna topraklarında kanun dışı bulunan silahlı gruplar, paralı asker ve askeri araç, gereçlerin sınır dışına çıkarılması" hakkında madde de bulunuyor.

Protokolün son maddelerini ise Donetsk ve Luhansk bölgelerini içeren "Donbas bölgesinin ekonomik kalkınma ve yeniden yapılanma programının kabul edilmesi" ve "görüşme taraflarının kişisel güvenliklerinin temin edilmesi" oluşturuyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Ukrayna'nın doğusunda barışın sağlanması için yapılan girişimler sonucu,  "Ukrayna-Rusya-AGİT" üçlü temas grubu temsilcileri ve ayrılıkçılar 4 Eylül'de Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelmişti. Ukrayna eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya’nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT temsilcisi Heidi Tagliavini, Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti liderleri Aleksandr Zaharçenko ve İgor Plotnitskiy tarafından yapılan görüşmeler sonucu Ukrayna'nın doğusunda 5 Eylül itibariyle ateşkes sağlanmıştı.

Ukrayna'nın doğusunda nisandan bu yana devam eden Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketi bastırmak üzere Ukrayna ordusu operasyonlar düzenliyordu. Bölgedeki olaylarda en az 2 bin 600 kişi hayatını kaybetmişti. Kiev yönetimi ayrılıkçılara Rusya'nın askeri destek verdiğini savunurken, Rusya bunu reddediyordu.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir