Moskova metrosunda saldırı: 37 ölü

Lubyanka ve Park Kultury metro istasyonlarında meydana gelen saldırılar intihar eylemcisi iki kadın tarafından yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya'nın başkenti Moskova metrosunda bu sabah meydana gelen 2 ayrı patlamada, en az 37 kişinin öldüğü, 60'a yakın kişinin de yaralandığı bildirildi.

Rus iç istihbarat servisi FSB'nin merkezinin yakınındaki Lubyanka metrosunda yerel saatle 07.56'da (TSİ 06.56) patlama meydana geldi. İlk patlamadan 40 dakika sonra ikinci patlama kent merkezindeki Park Kulturiy metrosunda yaşandı.

Savcılar, Lubyanka metrosundaki patlamanın trenin ikinci vagonunda meydana geldiğini belirtirken, güvenlik yetkilileri hayatını kaybedenlerin bir kısmını trenin içinde bulunanların, bir kısmını da metro platformunda tren bekleyenlerin oluşturduğunu kaydetti.

Rus güvenlik yetkilileri, ölü sayısının, ilk patlamanın meydana geldiği Lubyanka metrosunda 23'e, ardından Park Kulturiy metrosunda meydana gelen patlamada 14'e yükseldiğini belirtti.

Bu arada, yaralı sayısı hakkında çelişkili rakamlar gelirken, Sağlık Bakanlığı 62, Rus basını ise 73 kişinin yaralandığını belirtiyor.

Rus İnterfaks ajansı, 73 yaralıdan yarısının sağlık durumunun çok ciddi olduğunu ve bunların arasında bazı çocukların da bulunduğunu duyurdu.

Rusya Başsavcısı Yuriy Syomin, insanların işe gittikleri yoğun saatte meydana gelen korkunç patlamaların intihar eylemcisinin saldırısı olduğunu belirtirken, terörist saldırı soruşturması açıldığını kaydetti.

Saldırı intihar eylemi

Moskova Başsavcısı Yuriy Syomin, gazetecilere açıklamasında, patlamaların, intihar eylemcisi saldırısı sonucu olduğunu belirtti.

Syomin, daha önce ölü sayısının 26 olduğu açıklanan Lubyanka metrosundaki patlamada 20 kişinin hayatını kaybettiğini ve 17 kişinin yaralandığını bildirerek, Park Kulturiy metrosunda meydana gelen ikinci patlamada da 12 kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını kaydetti.

Başsavcı, intihar eylemcilerinden birinin kadın olduğu olasılığı üzerinde durduklarını belirtti.

"İntihar eylemcisi iki kadın"

Bu arada Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov, olay yerine gelerek incelemede bulundu.

Lujkov, gazetecilere açıklamasında, metrodaki saldırıların intihar eylemcisi iki kadın tarafından yapıldığını söyledi.

Rus güvenlik yetkilileri, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'i son gelişmeler konusunda sürekli bilgilendiriyor.

Kent merkezinde trafik kilitlenirken, polis kent merkezine araçla gidilmemesini istedi.

Bu arada metroları boşaltan halk, işyerine taksiyle ulaşmaya çalışırken, taksi fiyatlarının da 15 liradan 150 liraya yükseldiği bildirildi. Rus radyo ve televizyonları, taksicilere çağrıda bulunarak, insanların işyerlerine ulaşmasına yardımcı olmalarını ve durumdan fayda sağlamamalarını istedi.

İntihar eylemcileri "Kuzey Kafkasya görünümlü"

Rusya'nın iç istihbarat servisi başkanı Aleksandır Bortnikov, gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıları Kuzey Kafkasya'daki terörist örgütlerin düzenlediğini sandıklarını belirterek, "Çünkü iki saldırıda da intihar eylemcisi olduğu sanılan iki kadın cesedi bulundu ve bu kadınlar da Kuzey Kafkasya görünümlü" dedi.

Saldırının yapıldığı Lubyanka ve Park Kulturiy metroları civarında uzaktan telefonla patlatılabilecek bombalar bulunacağı ihtimaliyle, GSM operatörlerinin bu bölgedeki sinyalleri kesildi.

Kent merkezinde metro ve ulaşım yerlerinin yanı sıra Moskova'daki havaalanlarında güvenlik önlemleri en üst seviyeye yükseltildi. Başkent Moskova dışındaki kentlerde de toplu taşım araçlarında güvenlik önlemlerinin olası bir terörist saldırıya karşı artırıldığı bildirildi.

Polis, görgü tanıklarının ifadelerine göre intihar eylemcisi kadınlara eşlik eden iki kişiyi arıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir