Moskova'da 40 milyar dolara Sobyanin hükmedecek

Ahmet Coşkunaydın, Moskova'dan bildiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın kalbi Moskova'nın yeni patronu bundan böyle ipleri eline alırken, 40 milyar dolarlık bütçeye de hükmedecek. Bir dönemler Moskova'nın İmparatoru olarak nitelenen ve kente aralıksız 18 yıl hükmeden Yuri Lujkov, başta karısının kaynağı şüpheli serveti nedeniyle uzun süreden bu yana tepki çekiyordu. Lujkov'un kendisinden 27 yaş genç eski sekreteri, daha sonra onunla evlenerek onun ikinci eşi olmuştu. Yelena Baturina adlı genç hanım kurduğu İntema adlı inşaat şirketi ile ‘akıl almaz bir başarı' göstermiş ve kısa sürede kendisi de ‘Rusya'nın tek kadın dolar milyarderi' unvanını yakalamıştı. Lujkov'un kendisi de sayısı belirsiz rüşvet iddialarına karışmış ama bunlardan en küçük bir ceza almamıştı.

Moskova eski Belediye Başkanı Yuri Lujkov'la ilgili tüm bu sorunların üst üste yığılmasıyla sabırlar taşmış ve en sonunda Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in onu görevden almasıyla son bulmuştu.

Lujkov'un görevden alınmasının ardından Moskova'ya kimin hükmedeceği uzun süre kafaları meşgul etti. Karışıklık, yeni başkanın belirlenmesiyle sona erdi. Başbakan Putin'in İdari İşler Müdürü Sergey Sobyanin, Moskova Belediye Başkanlığı görevine atandı. Atamanın ardından Moskova Belediye Meclisi'nin 35 üyesinden 32'sinin destek oyunu alan Sobyanin artık kentin ‘Yeni İmparatoru' oldu. Sobyanin'e oy vermeyenler arasında Kent meclisi üyesi 2 Komünistin bulunması dikkat çekti.

Sobyanin görev yeminini Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve ülkenin dini lideri Baş Piskopos Kiril'in de hazır bulunduğu topluluk önünde yaptı. Rusya'nın dış Dünyadaki aynası ve kalbi aynı zamanda da 40 milyar dolarlık bütçesi olan Moskova bundan böyle Sobyanin'e emanet.

Kendisi sadece 5 yıllık bir Moskovalı olan 52 yaşındaki Sobyanin'in kentin başta trafik olmak üzere, kaçak göçmen, rüşvet ve konut sorunlarının nasıl üstesinden geleceği merakla bekleniyor. Moskova halen sadece Rusya'nın en pahalı kenti olma yanında, dünyanın yaşanılması en zor kentleri sıralamasında en üstlerde yer alıyor.

Sobyanin'in Moskova'nın imajını ne şekilde etkileyeceğini ise sadece Ruslar değil, tüm Dünya merakla bekliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir