Myanmar hükümetini uyardı

BM Genel Kurulu'nda alınan kararda Myanmar hükümetinden, Rohingya Müslümanlarının tüm insani haklarının korunması istendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
WASHINGTON - BM kararında Myanmar'da kaydedilen olumlu gelişmelerden memnuniyet duyulduğu, ancak Arakan eyaletindeki Müslüman ve Budistler arasında yaşanan din temelli çatışmalardan ciddi kaygı duyulduğu belirtildi.
 
Kararda, Myanmar hükümetinden "Arakan'da yaşayan Müslüman Rohingya azınlığının durumunun iyileştirilmesi için harekete geçilmesi ve Müslüman Rohingyaların bir tabiyete mensup olma hakkı da dahil olmak üzere tüm insan haklarının korunması" talep edildi.
Myanmar hükümetinin siyasi reformlar, demokratikleşme, ulusal uzlaşı ve insan hakları konularındaki önemli girişimlerinin dikkate alındığı kaydedilen raporda, buna karşılık devam eden insan hakları ve temel özgürlük ihlallerinden duyulan kaygı dile getirildi.
 
Kararda hükümete, siyasi mahkumların serbest bırakılması sürecine devam edilmesi, hapishanelerde kalanların kimliklerinin belirlenmesi ve suç işleyen yetkililerin yasal dokunulmazlıklarının kaldırılması için gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunuldu.
 
BM kararında, Müslüman Rohingyalılar ile Myanmar'dan bağımsızlık elde etmek için silahlı mücadele yürüten Kaçin etnik azınlığın adları özellikle belirtilerek, hükümetten, "ayrımcılık, insan hakları ihlalleri, şiddet, şiddet nedeniyle ortaya çıkan göç, çeşitli etnik azınlıkları etkileyen ekonomik mahrumiyeti ele alan girişimlere hız vermesi" istendi.