NATO'dan Kuzey Kore tepkisi

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini NATO Genel Sekreteri Stoltenberg kınadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NATO, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine sert tepki göstererek Pyongyang yönetiminin devam eden nükleer silah ve balistik füze geliştirme programlarını kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg​, yazılı açıklamasında, Kuzey Kore'nin yaptığını iddia ettiği nükleer silah testinin, bölgesel ve uluslararası güvenliğe zarar verdiğini belirtti. Testin, BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlali olduğunu vurgulayan Stoltenberg​, "Kuzey Kore'nin devam eden nükleer silah ve balistik füze geliştirme programlarıyla kışkırtıcı ve tehditkar söylemini kınıyorum" ifadesini kullandı.

Pyongyang yönetimini uluslararası yükümlülüklerine uymaya ve taahhütlere saygı göstermeye çağıran Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Kuzey Kore, nükleer silahlar ile mevcut nükleer ve balistik programlarını tamamen, doğrulanabilir ve geriye dönülemez bir şekilde terk etmeli, nükleersizleşme​ konusunda güvenilir ve sahici görüşmelere girmeli."

Kuzey Kore tarafından bugün yapılan açıklamada, hidrojen bombası denemesinin yerel saatle 10.00'da yapıldığı ve başarılı olduğu belirtilmişti. Açıklama öncesinde de denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti. Güney Kore hükümeti, gelişmeler üzerine acilen toplandı.

Kuzey Kore, 2006 ve 2009 yıllarındaki denemelerinin ardından en son 2013'te nükleer deneme yapmıştı. Pyongyang yönetiminin nükleer denemeleri, bölgede gerilimin tırmanmasına ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu. 

Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu" iddiasında bulunmuştu. 

Güney Kore de Pyongyang yönetiminin hidrojen bombası olarak da bilinen termonükleer bomba geliştirmiş olabileceği konusunda uluslararası toplumu uyarmıştı.