NATO'dan Moskova'ya geri adım çağrısı

Konsey bugünkü toplantının ardından Rusya Federasyonu'na kararından vazgeçme çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - NATO Konseyi, Rusya'nın Gürcistan'dan tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımasını kınayan bir açıklamada bulundu.

İttifak üyesi 26 ülkenin daimi temsilcilerinden oluşan NATO Konseyi, bugünkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu'na kararından vazgeçme çağrısında bulundu. Konsey, Rusya'nın tavrının, BM Güvenik Konseyi'nin birçok kararına aykırı düştüğüne, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik yükümlülüklere uymadığına dikkati çekti. NATO Konseyi, Rusya'nın son haftalardaki tavırlarının Kafkaslarda barış ve istikrarın korunmasına yönelik söz ve yükümlülüklerine gölge düşürdüğü mesajını verirken ittifakın, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve hükümranlığına tam destek verdiğini bildirdi, Moskova'dan bu ilkelere saygı göstermesini istedi.

Gürcistan, Moskova'daki diplomatları geri çağırdı

Gürcistan, Rusya'nın tek yanlı bağımsızlık ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımasının ardından, ikisi hariç Moskova'daki diplomatlarını geri çağırdı. Gürcistan Dışişleri Bakanı Ekaterine Tkeşelaşvili, "Moskova büyükelçiliklerindeki diplomatlarını geri çağırmaya karar verdiklerini, ancak iki memurun büyükelçilikte kalacağını" söyledi. Tiflis, geçen ay Rus savaş uçaklarının Gürcistan hava sahasına girmesinin ardından Moskova büyükelçisini geri çağırmıştı.

Rusya, uluslararası gözlemcileri kabule hazır

Rusya, BM'nin Gürcistan'ın Güney Osetya ve Abhazya ile sınırındaki tampon bölgeye daha fazla uluslararası gözlemci göndermesini desteklemeye hazır olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yaptığı açıklamada, "Gürcistan'ın saldırılarının önlenmesi için Gürcistan'daki tampon bölgede bulunan Rus askerlerinin uluslararası gözlemci mekanizmasıyla yer değiştirmesine hazır olduklarını" söyledi. Lavrov, "Zihnimizde böyle bir amacı güderek, aralarında hem BM hem de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) yer alacağı uluslararası gözlemcilerin sayısının artırılmasına hazırız. Bunların görevlerinin net şekilde belirtilmesi ve uluslararası katılımla atılabilecek diğer adımlar için de hazırız" diye konuştu.